Googlesökning på nyhetsbilder

Outer-court läser jag att Google har lagt till ett par ”dolda” funktioner till sin bildsökning. En av funktionerna är att begränsa bildresultaten till bilder som kommer från nyhetssajter. Spännande; det är en funktion som skulle kunna kombineras med resultat från nyhetssökningar på ett trevligt sätt. Det går också att begränsa sökningen till att bara visa ansiken; även den funktionen skulle vara intressant för att komplettera resultatet av nyhetssökningar där man tidigare identifierat ett namn på en person kopplad till nyheten.

En bildsökning, begränsad till nyhetsbilder, på Göran Persson returnerar en massa bilder från bl.a. Aftonbladet, SvD, Sydsvenskan och GP.

En bildsökning begränsad till ”ansikten” på samma Göran visar visserligen bilder även på Mona, och Fredrik, och resultatet är bara marginellt annorlunda mot en sökning som inte är begränsad till ansiken, men verkar dock något bättre om man är ute efter just ett ansikte.

Dessa begränsade bildsökningar kan inte göras direkt från Google interface, utan begränsningen till ansikten måste göras genom att lägga till &imgtype=face i slutet på sök-URL:en. På liknande sätt kan man begränsa till nyhetsbilder genom att lägga till &imgtype=news.

Frisim använder Yahoos bildsöknings-API för nyhetsbilderna på startsidan.

Comments are closed.