Gapminder IRL

Jag fick tid över och möjligheten att besöka thingking conference för att lyssna på Gapminders presentation som gjordes av Hans Rosling. Jag har tidigare tittat på presentationer av Gapminders program Trendanalyzer, bland annat i YouTube-filmerna 1, 2, 3, och nu nyligen även 4. Hans presenation av Gapminder är inte en normal presentation utan snarare en ”show”, inte helt olik den som Al Gore ger i An inconvenient truth. Då jag sett klippen så blev det tyvärr väldigt mycket upprepning (c:a 99% – samma exempel med studenter sämre än chimpanser, samma stege, osv.) men då presentationen är bra/kul/trevlig så gör det kanske inte så mycket, speciellt inte för dem som inte tittat på någon av presenationerna tidigare.

Det nämndes bara mycket kort om hur Googles uppköp av Gapminder påverkar utvecklingen av Gapminder/Trendanalyzer. Hans Rosling har en blog där man kan följa utvecklingen.

Programmet som används för illustrationerna, Trendanalyzer, kan man själv leka med hos Google/gapminder.

Comments are closed.