Sesam.se adderar videosök från Blinkx

Sesam.se har adderat en sökflik för videosökning. Sökfunktionen görs ”i samarbete med Blinkx” som sägs ha 12 miljoner timmar video länkat i sitt index. Videosökningen ser ut att vara den första funktion som Sesam.se adderar som inte är direkt hämtad från Sesam.no.

Många av de sökningar jag provat leder till videoklipp hos YouTube och Google Video. Söker jag på svenska ord så är klipp hos SVT och Aftonbladet vanligt förekommande i träffslistan. För YouTube-videos länkar Sesam till Blinkx där videon visas tillsammans med länkar till relaterade videos. För Google Video-videos så länkas till Google Video, som i sin tur visar källan i en ”frame” i browsern. För träffar hos Aftonbladet och SVT länkas direkt till källan. I resultatlistan för en sökning så visas en liten, rörlig, ”video-tumnagel” för varje träff – snyggt, men lite trögladdat ibland. En videosökning på Sesam och en direkt på Blinkx verkar bara skilja sig genom att Sesam visar ett sorteringsalternativ som kallas ”mix”, utöver datum och relevanssortering.

Många videos på nätet är helt språkoberoende, men det är uppenbart genom att prova några sökningar på Sesams videosökning att sökningar på engelska ger fler resultat, tex. ger en sökning på ”funny cats” betydligt fler träffar än en sökning på ”roliga katter”. Vill Sesam vända sig direkt till svenskar och sökningar på svenska så skulle de enkelt kunna förbättra sökresultaten genom att försöka översätta svenska sökord till engelska, och komplettera söksträngen med. Antagligen skulle en enkel ”ord för ord”-översättning förbättra sökupplevelsen en del.

Comments are closed.