Lära av andras(?) misslyckanden

Hjalmar skriver skojigt i sin Hjalmarska it-blogg om misslyckade hemsidesprojekt. Om projektet Nyhetsportalen skriver han:

”I min iver över Nyhetsportalen.se runt 2004 så trodde jag att jag skulle kunna ta min tekniska plattform över till internationella medier. Det var bara två problem. Internationellt sett så suger min plattform pung och dessutom så var världen 3 år före Sverige. Fiasko. Projektet är i det närmaste avstannat idag. Det som återstår är en del riktigt jobbiga if-satser i min dåligt strukturerade kod på nyhetsportalen.se.”

Men jag är inte säker på att det är så illa som Hjalmar vill göra sken av. Jag tycker mig se att Nyhetsportalen fungerar väldigt bra rent tekniskt, även om det kanske är lite svårt att se hur möjligheten att göra sökningar i nyhetsfeeds med bara rubrik och mycket kort ingress kan utnyttjas. Jag gissar att Nyhetsportalens MySQL-struktur skulle kunna användas för bloggar med ”fulla” feeds istället, vilket kunde blivit ett alternativt Knuff eller Twingly. Men kanske finns det (numera) bättre databaser/index att spara större texter i om man vill göra mer avancerad textanalys, än att använda MySQL.

När Frisim.com (och även Nyhetsrubriker.com) startades gjorde även jag tappra försök med en MySQL-lösning. Efter lite mailande med snubben bakam Daypop.com så valde jag en alternativ lagringsform. Flera gånger har jag dock önskat att mitt alternativ varit lika stabilt som MySQL verkar vara. För övrigt har ju Senaste.info lyckats bra med sin MySQL-lösning, även om sökningarna blivit lite ”segare” nu när databasen växt till sig. Men jag gissar att både Frisim och Senaste.info hade klassat in i Hjalmars lista över ”misslyckade projekt” då de (troligen) inte genererar så mycket pengar att det går leva bara på dem.

Och ja, jag tycker det är både roligare och enklare att försöka läsa om och lära från andra misslyckade projekt än att försöka lära av sina egna sura försök. :-)

  1. Hjalmar skriver:

    Jag syftade iofs mest på Nyhetsportalen.org som är min internationella variant. Kodbasen stod/står sig inte så bra mot konkurrenter ute i stora vida världen. Nyhetsportalen.se är fin, även om den har ett par år på nacken nu även mätt med svenska mått.

    Kul att du läser min blogg!

  1. There are no trackbacks for this post yet.