Sökmotoralgoritmer och affärsplaner

Väldigt många svenska sajter, framförallt mindre men även stora, har ett stort beroende av Google. Beroende består ofta i att sajten får stora delar av sin trafik från Google, framförallt kvalitativa nya besökare, plus att sajten ”lever” på sina intäker från Googles annonsprogram Adsense.

När det gäller Adsense så verkar flera svenska sajtägare oroliga för att Google ska stänga av dem från Adsense-programmet, och därmed omöjliggöra framtida Google-intäkter. Hjalmar visar upp ett sådant exempel. Ett ”avslag” från Google kan uppenbarligen stjälpa den även den bästa(?) affärsplan om man inte är lite försiktig.

När Google gör förändringar i sin algoritm för rangordning av sökresultat så kan det påvera sajten besökarantalet avsevärt. Flera svenska nyhetssajter har noterat hur bra Google är på att skicka trafik till dem, och har gjort försök med att ”sökmotoroptimera” sina sajter för att få ännu mer trafik. Det har fungerat bra tidvis, men vid Googles senaste sökmotoralgoritmuppdatering så gick det mindre bra för bland annat UNT och ST. Vassaeggen skriver idag om hur den verkliga mediemakten inte längre ligger hos webbtidningarna, utan hos Googles sökmotoralgoritm, då det är Google som bestämmer vilken ”vinkel” av en artikel du ska läsa genom att prioritera somliga sajter över andra. Främst gäller detta naturligtvis äldre nyhter som man hittar bland Google sökresultat.

Utan att kommentera Frisims trafik från Google så kan jag konstatera att min trafik från Spray/Lycos sökmotor på Spray har gått från c:a 200 besökare per dag ner till noll. Anledningen är dock inte ändringar i deras sökalgoritm, utan att Spray börjat länka alla sina sökningar till Eniros sökmotor istället för att använda sin egen. Tyvärr har vi ett skrivtligt avtal om länkbyte med Spray AB (mitt enda skriftliga länkbytesavtal någonsin), men det verkar inte hjälpa oss något vidare. Nu påverkar varken trafik från Google eller från Spray oss ekonomiskt i så stor grad då vi inte (längre!) visar någon reklam på våra sidor, men det är alltid bra med många besökare när man vill visa upp sin hemsida och hitta nya återkommande användare.

PS. Vill du länka Frisim.com och visa Adsense-reklam från ditt Google-konto på vår sajt så går det fortfarande bra!

Comments are closed.