DN.se i ”Ajax-träsket”

DN.se har modifierat sin design en aning och besökarna verkar nöjda. Innehållsmässigt verkar de sikta lite på någon form av ”startsidesformatet” (är det 1999 igen?) genom att upplåta massvis med plats för dagens tvprogram och väder direkt på förstasidan.

Det som väcker mitt intresse är dock inte innehållet utan hur/om de lyckas få den Ajax-liknande tekniken att ”passa in” på den traditionella DN.se-sidan. Med Ajax-liknande menar jag det innehåll som ”ändras” när du klickar på en ”länk” eller en ”flik”. Nu använder inte DN.se Ajax i den bemärkelsen att nya data laddas i realtid när du klickar, utan all information laddas direkt när du går in på sidan, men sidan ändrar i alla fall utseende, visar annan information, när klickar på en ”flik”. När Frisim.com nyligen fick liknande funktionalitet så noterade jag att det inte alltid fungerar helt problemfritt med denna typ av dynamiskt innehåll. (Frisim.com använder ”riktig” Ajax i och med att vi laddar data vid behov/klick.) Säg att du på DN.se scrollar ner till tv-guiden och klickar på fliken ”Ikväll”. Om du sedan klickar på en länk för att t.ex. läsa mer om ett tv-program så tas du till en ny webbsida. När du läst klart så klickar du troligen ”tillbaka” med webbläsarens knapp för detta. Då kommer du (naturligtvis) tillbaka till DN.se, och webbläsaren ser till att du ”automatiskt” scrollas ner till den plats där tv-guiden finns. Problemet är att det nu inte är flliken ”Ikväll” som är aktiverad, och du ser inte den länk som du tidigare klickade på. Det är lite irriterande, i och med att man inte direkt känner igen sig. På samma sätt fungerar det om du klickar runt på ”DN special: för dig som vill veta mer” på DN.se. På Frisim.com försökte jag att lösa detta problem genom att spara information om senaste aktiv flik i en cookie. Inte heller det är jätteattraktivt, men det gör att du kommer tillbaka till sidan som den såg ut när du lämnade den, och det oberoende av om du klickat för att läsa en nyhet och sedan tillbaka, eller om du återvänder en dag senare.

Det blir intressant att se hur Firefox och Internet Explorer kommer att hantera dessa typ av problem i kommande versioner. Att webbläsaren håller ordning på hur mycket du scrollat ner på en webbsidan när du klickar ”tillbaka” har ju varit standard en längre tid (alltid?). En cookie-lösning för att hålla ordning på vilket materal som visades är oftast inte så smidig, och gissningvis så använder snart alla(?) webbsajter Ajax (i ett ”Web 2.0″) och webbläsaren borde kunna ge bättre stöd för denna typ av ”uppdaterbara” och ”anpassningsbara” webbsidor utan att man behöver ta till en massa ”trix och fix”.

Comments are closed.