Uppdatering av Frisim?

Frisim har fungerat i princip likadant under de senaste åren. Det är i princip bara utseende som justerats litegrann. De bakomliggande sökningarna har, från det att jag slutade använda MySQL för sökningar, gjorts med samma teknik hela tiden. Frisim består idag av en front-end och en applikation som sköter insamlingen av nyhterna. Alla kod är skriven i Java.

En större uppdatering har påbörjats. Mestadels för att jag är lite sugen på att programmera lite, men också för att kunna ta nyhetsprojektet till 2008 med värdighet. I den uppdatering av Frisim som jag tänker mig kommer sökmotorn istället vara uppdelad i ”tre lager”, en front-end, en sökspindel, och en applikation som håller reda på indexet. Fördelen med ”tre lager” är att programmet enklare kan spridas ut på flera servrar, samt att jag har förhoppning om att det blir enklare att få den ”trådning” som jag nu har stora problem med, att fungera. Uppdateringen kräver att c:a 50% av all kod skrivs om från början. Jag har tänkt att inspireras rätt mycket av resultatsidorna för Svenska Sesams nyhetssökning när jag slipar på funktionalitet och indexuppbyggnad. Några utländska nyheter blir det dock inte.

Bloggposten Strategies for Improving Enterprise Search presenterar sakligt ungefär vad det handlar om. Även om Frisim.com inte är ”enterprise search” så är möjligheterna och problemen ungerfär samma för nischade sökmotorer. Kanske kan även någon av idéerna som finns på Knuff.se provas, även om Knuff har blogg-data som tyvärr saknar motsvarighet för nyheter (t.ex korslänkar).

Uppdateringen till ”Frisim 2″ har fått ett annat namn än ”Frisim” under utvecklingstiden men jag har ännu inte bestämt mig för om det blir ett namnbyte eller inte. (Gissa namnet!) Utvecklingen av ”Frisim 2″ görs på Amazon EC2 och eventuellt kommer den också att köra där när den är klar. Amazon EC2 har fördelen att man vid behov enkelt kan sprida ut sökmotorn på flera servrar. EC2-lösningen (en Xen VPS) innebär att hela ”frisim” återfinns med operativsystem och program i en ”image” som gör att det går att starta ”frisim-kloner” på mindre än 10 minuter. Det känns alltid tryggt med backup:er.

Förhoppsningsvis kommer det en ”version att prova” inom någon månad.

Comments are closed.