Frisim i Linköping

Nu ska serverflytten, från Norrköping till Linköping, vara avklarad. Den har nästan installerats helt och hållet hos NetCamp, bortsett från ett par saknade rackskenor. Förhoppningsvis fick inte datorn inte någon allvarligare köldknäpp under den tid den var ute i det fria, och jag hoppas att den kommer att fortsätta rulla en tid till i lugn och ro.

Såhär dig det till:

Jag planerar att flytten ska kunna äga rum tisdagen den 27:e november om förberedelserna går som de ska. Jag tänker mig att de 5 mil som server ska flyttas inte tar mer tid än att ner-perioden är acceptabel. Alternativet att tillfälligt peka om till en backup-server skulle vara möjligt, men dels är det inte säkert felfritt det heller, dels så är det förknippat med en del arbete. Istället låter jag en Amazon EC2-server fungera som ”backup” mot betalande kunder, om nertiden blir längre än beräknat, eller om det är absolut nödvändigt att få sin feed med nyheter under eftermiddagen den 27:e. Data går då att komma åt genom att byta ut .com mot .se i de anrop som görs för att hämta nyhetslänkarna.

Servern kommer att flyttas från Crystone i Norrköping till NetCamp i Linköping. Anledningen till flytten är först och främst att Crystone lägger ner sin verksamhet i Norrköping, och att jag gärna har kvar servern i närheten av där jag bor. Då det inte finns så många co-location-platser i Östergötland har mitt val fallit på NetCamp.

Så här gick det till:

30:e oktober
Jag gör ett besök hos Per på NetCamp en timme en eftermiddag i slutet av oktober för att se hur det ser ut, för att se vad de har har i form av infrastruktur, men framför allt för att höra vilket pris de kan göra. Förutsättningarna ser bra ut.

15:e november
Jag faxar in min uppsägning på co-location hos Crystone i Norrköping. Jag skriver i följebrevet att jag vill att de bekräftar uppsägningen.

18:e november
Jag ber NetCamp att lägga in domänen frisim.com i deras DNS.

20:e november
NetCamp svarar att domänen är inlagt i deras DNS. Mina försök till verifiering av att det blivit rätt ger tyvärr dåliga resultat. Jag mailar och påpekar felet. Två timmar senare får jag svar och har nu fått ett DNS-inlägg för frisim.com som ser korrekt uppsatt ut.

Nästa steg i flytten blir att peka om domänen hos Namecheap så att den pekar på NetCamps DNS-servrar.

21:e november
Jag pekar om domänen hos Namecheap till DNS-servrar hos NetCamp. Propageringen verkar ha gått relativt snabbt, och redan några timmar senare så används NetCamps DNS-servrar. DNS:en pekar naturligtvis fortfarande på IP-numret hos Crystone.

22:a november
Jag bokar tid för hämtning av servern den 27:e november runt klockan 16:00 hos Crystone i Norrköping. Jag får också min uppsägning av co-location-kontraktet hos Crystone bekräftat via telefon. Crystone meddelar också att de kommer att kreditera de två månader av den innestående co-location-hyra som jag inte kommer att utnyttja.

24:a november
Mail skickas till de som främst berörs av den nertid som flytten innebär. Jag erbjuder möjligheten att ladda data från en annan server om så önskas.

27:a november
Klockan 16:03 halt-as servern från kontoret på Crystone i Norrköping. Klockan 17:17 är uppsättning och konfigurering klart hos NetCamp i Linköping, trots lite ”konstigheter” och lite skumt serverbeteende.

Tack Crystone Norrköping, och framförallt NetCamp för hjälpen!

Comments are closed.