Sökresultat

Det finns olika sätt att presentera sökresultat på – men nästan alla text-sökmotorer presenterar dem på samma sätt! I mitt tidigare inlägg om kattungar så listade jag ett antal bloggsökmotorer. Ingen av dem är så nydanande när det gäller att presentera sökresultaten. Gissningsvis beror det på att alla är så vana vid hur Google presenterar sin sökreultat, så om det inte ser ut som hos Google så är det ingen som känner igen det som just sökresultat.

Även svenska Sesam liknar Google. Sesam har dock ett antal systersajter som använder sig av ”anpassade” sökresultat. Dessa systersajter, delvis sådana som finns inom Schibstedkoncernen, är nyhetssajter som använder Sesams nyhetssökning för att visa sajtsökningsresultat. Systersajterna är Aftonbladet, Metro, SvD och fz.se. Sökresultatsidorna hittar du på Aftonbladet, Metro, SvD och fz.se.

Sökresultatsidorna på systersajterna har lite olika utseende, och features. Utseendet är anpassat för att passsa huvudsajten, men det skiljer även i vissa features som hur ”fasetterna” som visar nyhetskategorier fungerar. Hos Metro verkar kategorierna vara automatgenererade, vilket jag anar när jag ser kategorier som ”Digitalt”, ”Pdf”, ”sok”, ”Rubriker”, ”Kontakt” och ”Annonsera i Metro”. Hos Aftonbladet fungerar det lite bättre, och där känner jag igen kategorierna från sajtens menyer. Längst upp bland Aftonbladets sökresultat finns länkar till relaterade(?) resultat hos Aftonbladet Webb-tv – snyggt! SvD visar inga kategorier alls, men visar hela sitt normala menysystem på sökresultatsidan. Snyggast är sökresultatsidan för fz.se. Där finns bilder till de resulat som förknippas med speltitlar, och av de kategorier som visas framgår att det inte bara är nyhetsartiklar och recensioner som är sökbara, utan även inlägg i sajtens forum. På sökresultatsidan hos fz.se så kan man även begränsa sökningen till ett givet år, månad och dag, genom att begränsa i den kategorivalsliknande menyn. Rätt snyggt, om än inte supersmidigt.

Undrar hur jag kan förfina Frisims sökresultatsidor

Comments are closed.