Frisim uppdaterad

Frisim.com är nu uppdaterad till det jag kallar Frisim2. Jag har provkört en testversionFrisim.se-domänen ett tag, och det har för det mesta fungerat väl. Nu får vi se hur det fungerar när det görs lite fler sökningar.

Det som skiljer den nya versionen från den gamla är ett lite ändra grafiskt upplägg men framförallt att även bloggar är sökbara. Detaljer som är ändrade är att de nyheter som listas under ”Aktuellt”-fliken är aktuella nyheter som det har länkats till från många bloggar. Vilka bloggar det är som länkar syns i den länklist som finns i anslutning till nyhetslänken.


aktuellt

De bloggar som vill vara med och påverka vilka nyheter som dyker på får gärna pinga in sina inlägg till vår Ping-lista.

pinglista

Vid sökningar så presenteras nu sökresultaten i datumordning. I resultatlistan är nyheter och bloggar blandade, men det går bra att begränsa till bara nyheter eller bara bloggar genom att klicka på en kategori ute till höger på resultatsidan.

fasett

Ute till höger på resultatsidan så går det också att klicka en någon av de källor där matchande dokument har hittats. Genom att klicka på en av källorna så visas bara resultat från den källan. Till varje sökresultat sida ett kort utdrag av nyheten, dels en bit av ingressen, dels en liten snutt runt sökordet för att ge lite mer information om i vilket sammanhang som sökordet förekommer.

Du får gärna kommentera det nya utseendet eller funktionen hos den nya versionen, endera här eller genom mail till clas@nic-sys.se.

När det kommer till det tekniska så är det antagligen en del som inte fungerar riktigt som det gjort tidigare. Det har blivit uppenbart att det inte är så lätt att flytta en sajt från en server till en annan. Själv sökmotordelen var lättflyttad, det bara bara Java-kod så där gäller det mest att hålla koll på sökvägar och URLs. Även Servlet-motorn (tidigare Tomcat4, nu Tomcat5) är enkel att uppdatera eftersom det går bra att ha båda versionerna installerade samtidigt, och när allt är uppsatt är det bara att stänga den ena ”servicen” och starta upp den andra – inga problem. Värre är Apache-PHP och dess extra-bilbiotek. För att få XMLRPC att fungera blev jag tvungen att uppdatera till en ny PHP-version. Teckenkodning är också ett ständigt problem- jag fattar inte varför tre små svenska bokstäver (och tre stora) ska behöva ställa till det.

I och med denna uppdatering lagras inte längre några sökdata i MySQL, utan data lagras bara i sökindexet. I och med denna uppdatering så har också uppdelningen mellan sökmotor och front-end blivit bättre. Uppdelningen av sökmotor och front-end gör dels att sökningar kan cachas bättre och därmed bli snabbare, dels att det kommer att bli enklare att sprida indexet över flera datorer om det skulle behövas.

  1. [...] Läs mer om uppdateringen på tjänstens blogg här och här. [...]