Vad ger ett pressmeddelande?

Jag har sneglat lite på Newsdesk tidigare, men det var först när jag läste deras ”skicka pressmeddelanden gratis”-annons som jag kände mig tvungen att prova dem. Då jag aldrig skrivit ett pressmeddelande tidigare så började jag med att titta lite på hur man brukar skriva dem. Sedan behövde jag bara en ”produkt” som jag kunde meddela pressen om. Jag tänkte mig att skicka ut ett pressmeddemande om att min uppdatering av Frisim.com är klar. Det var inte helt lätt att formulera. Jag beskriver gärna min produkt i tekniska termer, samtidigt anar jag att de flesta inte är intresserad av detaljerna i tekniken, utan snarare är intresserade av en beskrivning av vilket problem som produkten löser. Vilken nivå bör man lägga sig på för läsare av pressmeddelanen i IT, media och kommunikationsbranschen?

Pressmeddelandet går i alla fall sedan i söndags att läsa hos Newsdesk, eller att ladda hem i form av en PDF. Inte världens mest informativa pressmeddelande kanske, men mitt första :-)

Jag var också lite nyfiken på vad responsen på ett hej-jag-har-en-ny-webbsajt-pressmeddelande blir. Resultatet blev för mitt pressmeddelande ett blogginlägg med en ”rewrite” hos BetaAlfa (Tack!) och en hos Kristoffer, som startat Newsdesk, på PR 2.0 (Tack!) och en direkt kopia av pressmeddelandet hos Webfinanser. Värt att kommentera är att både BetaAlfa och PR 2.0 verkar vara mycket bättre på att skriva rubriker än jag är – rubriken på mitt pressmeddelande bleknar mot båda deras formuleringar! Totalt kanske c:a 60-100 länkklick från Newsdesk och bloggarna ihop. Responsen känns rimlig jämfört med hur mycket tid jag lade ner på pressmeddelandetexten, och den ”produkt” som pressmeddelande behandlade.

  1. [...] Newsdesk, de som publicerar pressmeddelanden på nätet, har börjat använda Twingly för att visa vilka bloggar som länkar till ett pressmeddelande. Nu är det också möjligt att kommentera(?) pressmeddelanden direkt på Newsdesk. Mitt test av Newsdesk, visar denna information under själva pressmeddelandet. (Tyvärr verkar Newsdesk ha problem med prema-länkar då Google verkar ha indexerat “fel” versioner, som inte visar inlänkarna.) [...]