Svenska Google News har 164 källor – vi har hela listan

För ungefär en vecka sedan lanserade Google några justeringar i det avancerade sökformuläret för Google News. Där finns nu en ruta för att begränsa sökningen till en specifik källa. Rutan fungerar som så att om jag skriver t.ex. att ”a” så listar den (upp till 10) källor som börjar med just bokstaven ”a”.

Jag har skrivit ett litet skript för att lista alla källor som svenska Google News säger sig indexera. Skriptet provar alla begynnelser (en bokstav eller flera om det behövs) genom att göra en massa anrop mot svenska Google News käll-förslags-funktion. Resultatet blev att svenska Google News har 296 källor enligt denna käll-förslags-funktion; alltså något fler än texten ”Sök och bläddra i 100 nyhetskällor som uppdateras oavbrutet” som de visar på sin framsida antyder.

Källorna är: 1,6 miljonerklubben, 8 Sidor, AGI, ATL, Aboland Finland, Aftonbladet, Aktuellt i Politiken, Alba, Allamedia, Allt om Digitalfoto, Allt om MC, Barometern-OT, Bergslagsposten, Beyan.net, Bike, Bilsport, Bio.nu, Biotech Sweden osv.

Hela den lista med källor som jag lyckades få fram finns i en textfil här.

Uppdatering: Efter att ha grävt lite mer bland källorna kan jag konstatera att de är 296 stycken enligt förslagsfunktionen. Några är lite ”konstiga” som källan ”bang” som inte syns om man bara ger ett ”b” i käll-rutan, men dyker upp om man skriver ”ba” – skumt. Av de 296 källorna så är det dock bara 164 som visade ett eller flera sökresultat när testet gjordes den 12 januari, 132 källor verkar alltså inte ha indexerats under de senaste 30 dagarna. Gissningvis beror det på något problem med själva Google News-spindeln.

  1. [...] På Frisims startsida finns nu statistik som visa att Frisim just nu “håller koll på 46 aktiva nyhetskällor, 603 aktiva bloggar och 2 aktiva pressmeddelande-kanaler.” Allt vi “håller koll på” görs sökbart. Att indexera 46 är inte så mycket, Google News indexerar 164, så jag behöver nog ägna lite tid att lägga till flera. Mest lider jag dock brist på bloggar som pingar!. Med få ping blir det ganska lite data att analysera. Fler ping, tack! [...]