Uppsamlingsheat

Medievärlden har en intressant artikel som handlar om efterspelet av den fällande domen mot Google News i Belgien. Uppenbarligen har det kommit till de belgiska tidningarnas kännedom att det finns fler sajter som aggregerar deras nyheter. En av sajterna tillhör EU-kommissionen och heter EMM News Explorer. EMM News Explorer ska ha slutat bevaka de belgiska tidningar det handlar om, men övriga sajter är kvar. Tjänsten har några intressanta funktioner för ”klustring” av nyheter, tematisk kategorisering, och diagram som visar nyhetskluster över tiden. Sajten håller också koll på svenska nyheter, och det går t.ex. att hitta ett Rödeby-kluster där relaterade platser och namn presenteras. Klustren ser ut att fungera bra.

—————————–

Frisim indexerar nu även pressmeddelanden på svenska som skickas via omvärldsbevakaren Cision. Cision är lite spännande. Cision har uppenbarligen ett antal programmerare anställda. Användare av sökmotorindexet Lucene har en mail-lista, och där är programmerare från Cision med och diskuterar tekniska lösningar för sökningar i stora sökmotorindex. Cision har, enligt deras mail-inlägg, c:a 300 miljoner fulltextartiklar i ett index, 200 000 -300 000 artiklar kommer till varje dygn, och mot dessa vill de göra c:a 50 000 sökningar (en sökning för varje kundprofil) per dag. Detta system driver de på två servrar med vardera 16GB minne och 8 CPUn. Uppenbarligen har Cision tänkt att ersätta det Autonomy-system som de har idag med ett egenutvecklat som bygger på Lucene. Cision är inte bara användare av Open Source-kod, de är också öppna med att de använder det och hur de använder det.

—————————–

Jag vill också forska på människa-maskin-interface och konstruera coola grafikgrejer som kan styras med händerna/kroppen med hjälp av IR-kameran i en Wii-mote.

Comments are closed.