Nyhetsfilter – RSS-baserad mediabevakning

De flesta tidningar och bloggar har RSS-feeds. För mig som vill följa många källor så blir det många RSS-feeds i den nyhetsläsare jag använder vilken är Google Reader. Många källor är oftast inte till något problem för själva nyhetsläsaren. Problemet är snarare att en tidning eller blogg inte bara skriver om saker som jag är intresserad av. Låt säga att jag är intresserad av att läsa sånt som skrivs om Googles mobila platform Android. Då ser jag till att hålla koll på IDG.se, NyTeknik.se och en handfull andra webbtidningar, och några tiotal bloggar. Dessa källor tillsammans producerar kanske en artikel i veckan om Googles Andriod, men tyvärr också 3000 andra inlägg om annat som inte intresserar mig speciellt, utan bara ”tar plats och tid” i min nyhetsläsare.

För att komma runt detta kan man använda sökordsbaserade RSS-feeds. Frisim har kunnat generera sådana under en längre tid (med lite olika kvalitet). Det har inte varit så många som använt dessa. Statistiken avslöjar att det bara är något tiotal sökord som används för att skapa RSS-feeds som läses i Bloglines eller Google Reader.

Jag har därför satt upp en ny ”ïngång” med förhoppningen att exponera möjligheten med sökordsbaserade RSS-feeds bättre. Sajten finns på Nyhetsfilter.com. (Sajten har stora bokstäver för att det ska se lite mer 2000-tal ut, inte för att jag tror att alla som använder RSS-feeds har dålig syn ;-) .)


nyhetsfilter

Principen är enkel: skriv in ett eller flera sökord och klicka på ”Skapa feed” så får du en länk till en RSS-feed med aktuella sökresultat i datumordning. Resultaten kommer från en sökning i Frisims index och innehåller nyhetsartiklar, bloggar och pressmeddelanden. Utöver länken till feeden så kan du på webbsidan se hur innehållet i feed:en ser ut just nu. Det borde nog stå ”beta-version” någonstans på sidan, för den är inte så vältestad ännu.

Sökningarna på Nyhetsfilter.com är begränsade till maximalt 40 tecken. För mer avancerade sökbevakningar hänvisar jag, precis som tidigare, till vår prenumerationstjänst.

 1. Olle Ahnve skriver:

  Riktigt spännande! Jag ska testa loss :).

  Olle.

 2. Clas skriver:

  Tack! Kommentera gärna om du hittar något som inte fungerar som du tänkt dig, eller som jag borde förbättra!

 3. ctail skriver:

  Lysande! Precisionen blir visserligen inte så bra för termer som ”alla pratar om” eftersom de tenderar att dyka upp i sammanhang som egentligen handlar om något annat, men för mer udda termer där man vill suga upp allt är detta perfekt.

 4. Magnus skriver:

  Finns möjligheten att basera detta på sökningar som är ”case sensitive”. Har letat bland söktipsen till frisim men inte hittat något.

 5. Clas skriver:

  Hej Magnus. Frisim är som många andra sökmotorer (t.ex. Google) ”case insensitive”. Det gör även nyhetsfilter.com heller inte skiljer på stora eller små bokstäver.

  Anledningen till detta är att den tf-idf struktur (term frequency–inverse document frequency) som de allra flesta sökmotorindex bygger på helt enkelt tar ”dubbelt så mycket plats” och att sökningar måste göras ”två gånger” för att få case-känslighet att fungera bra. De flesta sökmotorer som erbjuder case-känsliga sökningar har helt enkelt två separata index. Dock kan man ta till ”trix” som fungerar om det handlar om sökord som inte förekommer så ofta i de insamlade dokumenten, men sådana ”trix” är inget vi kan erbjuda inom ramen för nyhetsfilter-tjänsten.

 1. There are no trackbacks for this post yet.