Sesam.se uppdaterar nyhetssöksida

Sesam.se har (igår?) uppdaterat sin nyhetssök-del av Sesam.se.

Gissningsvis är detta resultatet av de ekonomisk problem som Sesam har (haft?), och som gör att…

…Sesam ska koncentrera sig på nyhetssökningar i svenska och norska medier samt katalogtjänster.

enligt en artikel i SvD i november.

Det mesta i den ”nya” svenska Sesam nyhetssök ser ut att vara ärvt direkt av norska Sesams nyhetssök, men det gör det ju inte sämre. Jag kommenterade Sesam.no när de lanserade sin version, och var uppenbarligen rätt imponerad. Precis som norska Sesam använder de ett Scanpix-arkiv för att visa små nyhetsbilder. Dock är det väldigt få bilder som presenteras i närheten av nyhetslänkarna, men desto oftare så visas det passande(?) bilder under ”relaterade bilder” som kommer av enkompletterande sökning i PicSearch bild-index. Jag misstänker att ingen utveckling eller programmering av den nya uppdateringen har gjorts i Sverige. Har jag rätt?

Sesam.ses nyhetssök visar ingen reklam, men jag hoppas ändå att denna uppdatering kan göra att Sesam.se hämtar sig lite, på något vis. Kanske kan de hämta sig så pass mycket att de kan få ingång ”självbetjäningssystemet” för sin reklamförsäljning?

Svenska Sesam använder sökteknik från FAST, så det blir lite intressant att se hur Schibsted sök/Seam utvecklas när Microsoft köper upp(?) FAST.

(Via Gunnar.)

 1. Jörgen Eng skriver:

  Hej!

  Kul att du skriver om Sesam Nyheter som vi mycket riktigt lanserade i tisdags. Du reagerar snabbt!

  Precis som du skriver bygger Sesam Nyheter på samma tekniska lösning som nyhetstjänsten på sesam.no. Däremot har allt sverigespecifikt arbete gjorts av oss på sesam.se.

  Utvecklingsarbetet med Sesam Nyheter fortsätter, nu som tjänsten är ute har vi förstås en lång, lång att-göra lista och massor med små och stora förbättringar på gång. Du nämner annonser. Det kommer inom kort.

  Vi skulle också vilja passa på att kommentera uppgifterna i SvD. De gäller först och främst sesam.no vilket inte framgår så väl i artikeln.

  Tack igen för att du håller koll på oss!

  /Jörgen Eng, sesam.se

 2. Clas skriver:

  Hej Jörgen. Kul att hör att på svenska Sesam håller er flytande; ni ser ut att ha fått bra koll på era ”pipelines”. Jag ser fram emot ett nytt studiebesök hos er om ett par år igen :-)

 1. [...] Artikeln handlar inte om sök-teknik utan om hur Fast, genom sättet att ha redovisa försäljning på, påstås har vilselett omvärlden. Delar av orginalartikeln, på norska, finns hos DN.no. Microsoft köpte FAST i februari 2008. [...]