Google måste vara tokiga

Jag har provat att annonsera lite på Google Adwords, mest för att prova lite hur det fungerar. Jag använder dessutom Google Analytics för statistik på min hemsida. Jag har också länkat ihop mitt Google Analytics-konto med mitt Google Adwords-konto genom ett enkelt klick i Google Adwords Analytics-meny. Detta gör att jag kan göra snygga uppföljningar i statistiken av vad som händer med de besökare som kommer till min sajt genom att klicka på en Google-annons. Det har fungerat alldeles utmärkt och jag måste säga att jag är imponerad av hur tjänsterna fungerar tillsammans.

Idag fick jag ett mail från Adwords där de skriver:

Vi har informerats om att ditt AdWords-konto inte är korrekt länkat
med ditt Google Analytics-konto.

och efter det ger de en lista på fem olika alternativ som jag skulle behöva gå igenom för att ”fixa” detta. Mer information om hur det ska gå till tycker de att jag ska hitta på sidan ”Hur länkar jag Google Analytics-kontot till mitt AdWords-konto?” Eftersom jag redan har en fungerande länkning mellan Adwords och Adsense har jag lite svårt att se vad problemet är, så jag skickar Google ett mail där jag frågar om de kan förklara för mig var problemet är, och hur jag åtgärdar det. Deras svar är:

Det meddelande du har mottagit är ett säkerhetsmeddelande.

och de fortsätter med:

Det kan hända att ditt konto inte kommer påverkas alls av våra
systemuppdateringar, men då vi vet att denna data är av stor vikt för dig
uppmanar vi dig att dubbelkolla ditt konto.

Okej, jag är inte någon Adwords eller Analytics-expert, men jag brukar inte ha några större problem med att förstå instruktioner. Hur i hela världen ska jag kunna ”dubbelkolla mitt konto”? Det fungerar utmärkt som det är inställt just nu, men hur ska jag vet om det slutar fungera när dom gör en eventuell systemuppdatering? Instruktionerna känns inte speciellt tydliga för mig…

Det är uppenbart att Google mestdels kommunicerar genom automatiska meddelanden. Gissningsvis lägger de ner mindre än 1 sekund för att läsa min fråga och ytterligare max 10 sekunder för att välja ut vilket av de många standardsvar de kan ge. Informationen i mailen är av typen ”goddag yxskaft”. Är det någon mer än jag som fått samma meddelande? Vad menar Google? Det verkar som om det finns en nisch för webb-annonseringsbolag som klarar av att ge tydliga instruktioner till sina kunder ;-)

Uppdatering Google svarar igen, nu att:

Jag har kontrollerat och sett att ditt Adwords-konto XXX-XXX-XXXX är
länkat till ditt Analytics-konto UA-XXXXX.

No shit, Sherlock, det hade jag ingen aning om! Tack för att vi efter denna mailkonversation har kommit fram till det!

  1. Jonas skriver:

    Ojoj, nu ligger du pyrt till. Jag drömmer mardrömmar om den dagen jag av en eller anledning måste kontakta Google ;)

  1. There are no trackbacks for this post yet.