Nyhetssajter och RSS-feeds

För 7-8 år sedan, när jag började samla in nyhetsmaterial från svenska nyhetssajter, så hade ingen nyhetssajt en RSS-feed. RSS var då något som var bara användes av sajter som Slashdot.org och liknande datornörd-sajter. Idag har de flesta nyhetssajter en RSS-feed. Jag vet inte vad anledningen till att det tog så lång tid för nyhetssajter att anamma RSS, men jag gissar att det haft med rättigheter och fullständig kontroll på nyhetsmaterialet att göra. Jag har känslan av att det var Aftonbladet som var sist ut av de stora svenska nyhetssajter med att erbjuda en RSS-feed och det var i november 2005.

RSS-feeds från svenska nyhetssajter innehåller normalt en rubrik, c:a 100 tecken från artikelns ingress och en länk – ofta är rubrik och ingress finurligt utformade för att locka läsaren att klicka sig in på artikelsidan. Under det senaste åren har det, på ytan, inte hänt så mycket när det gäller nyhetssajter och deras RSS-feeds, men jag har noterat tre saker:

 • Flera nyhetssajters feeds innehåller inlänkade bilder. Bilderna är desamma som de som visas på artikelsidorna. Tack vare att bilden är länkad så har nyhetssajter fortfarande ”full koll” på hur bilden används, och jag gissar att så länge som bilden laddas från nyhetssajten så behöver inte respektive nyhetssajt betala för att kunna sprida bilden vidare till sajter som Google Reader eller Bloglines. Sajter som inte kan betrakta sig som ”webbaserade nyhetsläsare” bör dock inte göra sig besvär med att visa upp bilderna, då det för andra typer av sajter betraktas som ett rättighetsintrång att skapa en ”hot link” och visa bilden på sajten.
 • Ett litet, men växande, antal nyhetssajter skickar med hela eller väldigt stora delar av nyhetsartikeln i sin feed. Två sajter som jag stött på de senaste veckorna som gör detta är Sportal och Stockholm.City.se. City består till viss del av artiklar som kommer från TT.
 • Många nyhetssajter har börjat använda Google-ägda FeedBurner för att distribuera sina feeds. Anledningen är gissningsvis att FeedBurner ger sajtägaren fin statistik på hur ofta feeden används, slipper stå för den bandbredd som RSS-feeden trots allt behöver, och slipper eventuella problem med feeds som inte uppfyller RSS-standarden.

Bilder och hela artiklar i feeds är klara steg frammåt. FeedBurner känns lite mer tveksamt. Genom att använda FeedBurner ”rak av” så kommer alla länkar att ledas via en Google-ägd domän istället för nyhetssajtens egen. Jag tror inte att nyhetssajterna tjänar på det i längden, dels för att länkarna inte pekar mot nyhetssajten direkt, dels för det innebär att man skapar flera länkar till en och samma artikel. IDGs lösning, med en egen subdomän för feeds som hanteras av FeedBurner, löser tyvärr bara delvis problemet.

Något som inte förändrats är att flera nyhetssajter (t.ex. Aftonbladet och Affärsvärlden) fortsätter att inkludera artiklar bakom ”betalmur” i de RSS-feeds de distribuerar. Det innebär att när jag klickar på rubiken i min RSS-läsare kommer jag till en sida där rubriken och ingressen upprepas och att jag därutöver bara upplyses om att jag måste vara prenumerant eller betalkund för att läsa resten. Jag hoppas de slutar med detta, eller att de i alla fall skapar olika feeds för sina ”betalkunder” och sina ”reklamtittande” kunder.

City.se:s feed får exemplifiera mina tre punkter ovan; den innehåller bilder, den har hela artiklar och den distribueras via FeedBurner. Låt det inte dröja ytterligare 7- 8 år innan alla nyhetssajter anammar detta!

 1. Hjalmar skriver:

  Feedburner är lite av ett mysterium. Det är nog statistikdelen som är den främsta fördelen för tidnigarna. Förvisso skall man inte underskatta när tusentals användare sätter sin rss-läsare till att uppdatera varannan sekund. Några javakodare på ericsson skulle göra en presentation av någon form av produkt, då använde de en feed från nyhetsportalen. Med uppdateringsfrekvens 200ms. Det gällde ju att nyheterna låg i realtid på deras demo-screen. Dessutom testkörde de i 3 veckor innan själva presentationen.

  Hur många redaktioner har du övertygat om att börja köra RSS? Jag har en eller ett par på mitt samvete :)

 2. Clas skriver:

  Jag har faktiskt inte pushat på så många nyhetssajter att börja med RSS men några blev det väl. Min ”affärside” var ju tidigare delvis just att skapa feeds från sajter som inte hade RSS, så det låg inte riktigt i mitt intresse att påminna nyhetsajterna om förträffligheten med RSS.

  Numera tycker jag att jag ofta mailar och påtalar att deras feed innehåller så allvarliga fel att t.ex. inte FeedBurner eller Google Reader kan läsa dem.

 1. [...] Gota media bestämmer sig för att skicka med hela hela artiklarna i flera av sina tidningars RSS-feeds. Jag har skivit om hela artiklar i RSS tidigare. De väljer dock att inte ta med hela artikeln om det är så att den kommer från TT, av någon anledning. [...]