Subscribers är det nya PageRank

Googles PageRank har, sedan Google började visa ett värde i sin toolbar, varit ett populärt sätt att bedöma hur viktig en webbsida är. Detta vikitghetsmått bygger helt på Googles sätt att värdera webbsidor på, och även om det inte är direkt förknippat med hur många engagerade besökare som en webbsida har så känns värdet ”rätt”. Alternativa mått som t.ex. Compete och Alexa försöker, baserat på relativt begränsad information, uppskatta antalet besökare på webbsidan.

Eftersom RSS-feeds är väldigt vanligt på webbsidor numera så har det dykt upp ytterligare ett sätt att mäta ”vikigheten” hos en sajt (eller i alla fall hos en feed) och det är att ta reda på hur många som ”läser” en feed i Google Reader. Det går naturligtvis inte att se exakt hur många som läser feeden, men det är en exakt siffra på hur många som har feeden i sin Google Reader lista. Har du tillgång till statistik-data för din sajt så kan man utläsa antalet ”subscribers” i Google Reader direkt från besöks-loggen. Den ser ut såhär:

72.14.199.80 – - [06/Mar/2008:18:29:10 +0100] ”GET /blog/feed/ HTTP/1.1″ 304 20 ”-” ”Feedfetcher-Google;(+http://www.google.com/feedfetcher.html; 17 subscribers; feed-id=8073987544856608394)”

och det framgår att min RSS-feed till denna blogg har 17 ”subscribers” i Google Reader. Google visar också detta antal ”subscriber” när man söker efter feeden i Google Reader. Det innebär att det är möjligt att hämta detta tal från en webbsida. Webbsidan för denna blogg finns på: denna URL.

I och med att antalet subscribers finns på en hemsida så går det att automatisera hämtningen, och vips så är det möjligt att skapa en ”toolbar” för att visa upp antal ”subscribers” så fort du besöker en webbsida som har en eller flera feeds. Enklaste sättet idag att skapa en ”toolbar” för Firefox är att använda Greasemonkey. Därför finns det naturligtvis redan någon som gjort ett Greasemonkey-script för att visa upp detta. Så här ser det ut för denna blogg:


subscribers

Coolt, eller hur? Siffrorna anger att det är 17 ”subscribers” på RSS-feeden och 4 ”subscribers” på ATOM-feeden. Det innebär att jag kan surfa runt och kolla antalet ”subscribers” i farten. Direkt noterar jag att DN har vääääldigt många fler RSS-prenumeranter än t.ex NyTeknik har. IDG.se tycker jag verkar ha förvånandsvärt få med tanke på målgruppen, och att den typiska landsortstidningen, ekuriren.se, har bara 32 ”subscribers”.

Hmmm, IDG.se har c:a 2000 ”subscribers, amerikanska Techmeme.com har nästan 18000!

 1. Erik skriver:

  Gillar rubriken. Google Reader verkar numera visa antalet prenumeranter på flöden direkt i läsaren, uppe till höger under länken ”Show details”.

 2. Verkar intressant… Men när jag skulle ladda ner denna så var det en som hade skrivit att dem skadat din webbläsare, då den laddar ner allt som du går in på via den. Är detta sant?
  Jag har FeedBurner idag men den verkar inte fungera när den ska läsa ut antalet läsare. Har anmält 3 olika datorer med 3 olika IP-nummer men fungerar fortfarande inte :(

  Mvh Pierre
  MarketShark.se/blogg

 3. Clas skriver:

  > då den laddar ner allt som du går in på via den

  Det stämmer inte. Informationen om antalet ”subscribers” skickas bara mellan dig och Google, ingen mer. Men precis som med Googles toolbar så ”avslöjar” du varje vid varje sidvisning för Google vilka sidor du surfar på. Du kan själv titta i källkoden till Greasemonkey-scriptet om du vill försäkra dig om hur det fungerar.

  Den bör fungera även för feeds genom FeedBurner, åtminstone ser IDG.se:s feed (som är via FeedBurner) ut att fungera.

 1. [...] Jag är i Stockholm och träffar andra entreprenörer från webben. Det är många som inte har hunnit snappa upp att pagerank är helt ute. Jag nämner inga namn, men ni vet vilka ni är. Clas på frisim har fattat grejen och bloggar om hur subscriptions via google reader är det nya pagerank. En sak jag har funderat på tidigare är bara hur sidor utan feed mäts. Eller sidor med RSS men utan egentligt behov av att folk skall subscriba via dem (tex roligaklipp.se). Bloggar får ju ett naturligt övertag mot alla andra traditionella sidor. Personligen tror jag att det är ett mycket lyckat marknadsföringsknep att kombinera RSS-feeds med en traditonell verksamhet där det finns ett tydligt incitament till att bli prenumerant. Som tex Dan kommer dra stor nytta av. [...]