Stilstudie: Alltop.com

Sajten Alltop.com lanserades den 11 mars i år. Sajten är en manuellt skapad lista över amerikanska bloggar och nyhetssajter. Själva konceptet är knappast revolutionerande. Det som är lite nytt är sättet som katalogen presenteras på. Varje kataloginlägg (nyhets- eller bloggkälla) presenteras genom att lista de sex senaste inläggen eller nyheterna. Samtidigt som sajten är en ren katalog med sorterade källor så kan man alltså se rubrikerna på vad varje senaste skrivit. Inte heller det gör sajten så speciell.


alltop shot

Det som möjligen är lite speciellt med sajten är att det är ”internetkändisen” Guy Kawasaki som marknadsför den. Guy är bland annat känd för ett antal startups och för intervjuer och presentationer i startup-världen. Senast gjorde han en intervju med Microsofts Steve Ballmer på konferensen MIX’08. Enligt Guys blogg så köpte han sajten färdigimplementerad, men utan alla källorna inlagda, för $3000.

Alltop.com fick ganska mycket publicitet när det lanserades, i alla fall i relation till vilket problem som sajten löser. Lite gissningar om storleken på trafiken finns hos Alexa och Compete.

Sajten har fått ett blandat mottagande från besökarna. Man kan konstatera att sajten knappast blivit så omskriven om det inte vore för att Guy är den som ligger bakam. Redan i kommentarerna på hans lanserings-blogg så noteras det att ”And that’s why Guy is a key component of this idea – his fame can get this idea into the mainstream press. ”, samtidigt som vissa är rätt negativa, och skriver t.ex. ”Sorry to tell you, but at 1st, 2nd an 3rd look, I had a hard time telling it apart from a linkfarm.” Andra ser nyttan med sajten för alla de som inte är användare av RSS-feeds och nyhetsläsare: ”… well I don’t think this was built to please us techies… think about mainstream users that STILL have no idea what an RSS feed is… this could actually be a good step to get them interested. Not everything has to be a GREAT idea to be useful.”

Startup-sajten TechCrunch sågar sajten med orden Guy Kawasaki Formally Launches Alltop. Wow, It’s Bad, och även där är kommentarerna från (de ofta teknikfixerade) läsarna blandade, allt från ”Alltop is great when you want to go somewhere for a source of new information whereas I use NetVibes for sites I check on a regular basis.”, via ”Guy Kawasaki is a premiere self-promoter and attentionwhore. … Yet he knows how to play the media like a fiddle.” till kommentarer som ”Looks like a parked domain”.

Anledningen till att Alltop startades var, enligt webbsidan, att de konstaterade att sajten Truemors fick väldigt mycket trafik från sajten PopUrl, mer trafik än de fick från Google.

Samligen av bloggar och nyhetssajter inom t.ex. Social Media är imponerande, och eftersom jag inte har 100% koll på amerikanska sajter inom området så kan jag faktiskt uppskatta den sammanställning som finns på Alltop, även om sajten är enkel.

Varför skriver jag om Alltop? Jo, då jag tänker mig att skapa en kategoriering av nyhets- och bloggsajter så är Alltop ett intressant sätt att presentera data på. Presentationssättet tycker jag lämpar sig rätt bra för ”slösurfning” och för upptäckande av nya sajter att addera till nyhetsläsaren.

En alfa-version av min svenska Alltop-look-a-like finns på nettopp.se. Mer info om den senare…

  1. [...] Nu finns det en publik alfa-version av Nettopp. Som jag skrev i mitt inlägg om Alltop så är sajten en nyhetskatalog i form av en lista med kategoriserade bloggar och nyheter. Just nu finns bara c:a 150 bloggar inlagda, men tanken är att det ska bli fler, förhoppningsvis med lite hjälp. Det är bara bloggar som skrivs på svenska som är inlagda. Såhär ser huvudsidan ut: och varje kategorisida ser ut såhär: [...]

  2. [...] Frisim skriver om bloggportalstjänsten Alltop.com. Det är bra att samla på ett ställe. Men frågan är hur många olika samlingssajter man ska behöva ha i sin rss-läsare… [...]

  3. [...] En idé är sällan unik, det handlar om utförandet. Det blev extremt påtagligt för mig igår: i frisim.com’s utvecklingsblogg läste jag ett inlägg om sajten nettopp.se (grymt coolt namn!) och de amerikanska förebilderna. Någon (Clas på Frisim) hade läst mina (inte så unika) tankar… Och håll med om att de liknar den här skissen på pricken: [...]