Nettopp nyhetskatalog, alfa-version

Nu finns det en publik alfa-version av Nettopp. Som jag skrev i mitt inlägg om Alltop så är sajten en nyhetskatalog i form av en lista med kategoriserade bloggar och nyheter. Just nu finns bara c:a 150 bloggar inlagda, men tanken är att det ska bli fler, förhoppningsvis med lite hjälp. Det är bara bloggar som skrivs på svenska som är inlagda. Såhär ser huvudsidan ut:


Nettopp1

och varje kategorisida ser ut såhär:

Nettopp2

Förhoppningen är att det blir stor bredd på kategorierna, men att urvalet av källor till varje kategori ska göras så att de upplevs relevanta och med med hög kvalitet. Antalet kategorier, och vilka, får jag justera vartefter jag ser hur svårt det är att hitta bra källor inom kategorierna. Redan nu kan jag konstatera att det (faktiskt) finns en rätt stor brist på ”rikitga” kattbloggare.

I sann ”web 2.0″-anda så bryr jag mig inte om att lägga till det enorma utbud av amerikanska bloggar som finns för varje kategori, utan jag har helt enkelt länkat till de jag tyckte var mest intressanta hos Guy Kawasakis Alltop. De finns samlade under ”Hos Alltop”.

Alfa-version av Nettopp är ungefär lika spännande som Alltop.com är, men med betydligt färre källor inlagda. Finessen med Nettopp är att jag drar all nyhets- och bloggdata genom sökindexet i Frisim. Det gör att all data som visas på Nettopp, och de fullständiga blogginläggen och nyhetsartiklarna är ”analyserade” och blir sökbara. Tanken är att det ska gå att göra något bra av det. Hur bra det blir återstår att se, men gissningsvis beror det lite på hur mycket tid jag lägger ner ;-) En sak är dock säker: eftersom bloggarna läggs in manuellt så blir resultatet bättre om du tipsar mig om din blogg, eller ännu hellre, tipsar mig om alla bra ämnesfokuserade bloggar som du brukar läsa. Det finns ett fint Ajax-baserat formulär (bygger på MooTools) för att bidra. Vill du bidra med många bloggar eller med en helt ny kategori funkar nog mail bättre. Självklart får du som bidrar med bloggtips ”cred” på sajten. Så, prova nu Nettopp.se.

  1. [...] I slutet på mars så blev mitt “utkast” till lista med kategoriserade nyhter och bloggar redo för uppstart. Den kategoriserade listan fick det norskklingande(?) namnet Nettopp och jag snodde designen rakt av från “internetkändisen” Guy Kawasakis listsajt Alltop.com. [...]