Nya Twingly – på riktigt!

Nu har jag fått en beta-inbjudan till nya Twingly. Jag har inte provkört så mycket, men några sökningar för att försöka bilda mig en uppfattning om det är bra har jag gjort.

Förstasidan ser exklusiv ut i sin svarta utformning, men är inte uppseendeväckande på något vis. En sökruta, en logga och den kryptiska texten ”find+share”. Jag har tyvärr inte riktigt förstå vad det är jag ska share:a för något ännu, men det kanske kommer.


Twingly

Det är i alla fall lätt att förstå att jag ska skriva in ett sökord i textrutan. Jag kan sedan välja att klicka på ”search” eller ”spam-free-search”. Riktigt varför jag skulle vilja ha med spam i bland sökresultaten vet jag inte. Enda anledningen till att det skulle vara intressant är väl om Twingly inte har samma uppfattning om vad som är spam som jag har. Så, okej, givet att spamfiltret är ”trasigt” (för kinkigt) så vill jag även ha med ”spam” bland resultaten. Jag gör en sökning på [frisim] och ser vad som kommer upp. Såhär ser sökresultatsidan om jag klickar på ”spam-free-search” ut:

Twingly

Sökresultaten på [frisim] känns bra! Klickar jag på de gula (digg-lika) knapparna så ”gillar” jag ett sökresultat, och söker jag igen på samma ord, så hamnar det resultatet högre (högst?) bland sökresultaten. Ett ”gillar”-klick verkar ha samma effekt på rangordningen som en länk från en annan blogg har när jag rangordnar sökresultaten efter ”TwinglyRank”. Det går också att rangordna efter bara antal inlänkar (”gillar”-klicks räknas inte med) eller i datumordning.

Hur var det då med ”spam”? Gör jag om sökningen på [frisim] med bara ”search” (dvs., med spam inkluderat), då noterar jag att bloggen SameSameButDifferent är klassad som spam enligt Twingly. Under om författarna av den bloggen håller med Twinglys algoritm ;-)

Sånt som jag tycker är spam då, klassas det som spam av Twingly? Ja, då måste jag ju känna till några spambloggar för att kunna prova. Eftersom Frisim.com har en ping-tjänst så är jag medveten om ett par svenska ”spamnät”. Minst ett av dem handlar om smslån. En sökning på [smslån] ger mig bland annat resultaten:


Twingly

Aj aj aj, resultat två och tre i den lista jag zommat in skulle jag klassat som spam. Nummer två i resultaten tillhör (gissningsvis) sveriges största smslån-spam-nätverk. Den bör Twingly ha lyckats identifiera som spam. Tyvärr, löftet om att vara spam-fri är kaxigt och det kommer att krävas mycket svett för att kunna leva upp till det. Tyvärr är det inte uppfyllt just nu. Här behövs lite mer fingertoppskänsla, tror jag.

Som beta-testare så kan man föreslå och rösta på nya features som man vill att Twingly ska utveckla. Idén om feature-request-röstning är kopierat (ja, det är bra att kopiera fina koncept!) från bl.a. Dell som provade det på sin sajt för något halvår sedan. Feature request-listan toppas just nu av ”Hot right now”. Jag tror jag skickar in önskemål om smslån-spam-reducering ;-)


Twingly

Överlag verkar Twinglys nya sökmotor fungera väldigt bra. Det är ju bara en beta-version så de har ju lite tid på sig att trimma in sin presentation, funktioner och spam-filtret. Jag tycker att Twingly har god potential att kunna visa upp en bra bloggsöktjänst när sajten lanseras!

Rent teknisk så körs nya Twingly på 3 servrar för insamling av RSS-data, fyra servrar för dokumentlagring (tror jag), tre servrar för indexet och en som sökfront-end. Antagligen används ytterligare någon för presentation av webbsidor. Indexet som Twingly använder bygger på MySQL för lagring av dokumenten, och det är Sphinx: free open-source SQL full-text search engine som används för sökningarna. Systemet är, enligt Martin på Twingly, uppbyggt med skalbarhet i åtanke. Sphinx används med fördel ihop med MySQL, och svenska sajter som PirateBay och Jonas Lejons hobbyprojekt Bloggz bygger på den.

Recensionen på TechCrunch hamnade inte under URL:en http://www.techcrunch.com/swedens-twingly-sucks/ som jag hintade om igår (den första april) utan under /europe-focused-blog-search-engine-twingly-goes-into-private-beta/.

Jag har ännu inte provkört Twinglys JSON-interface som kan används t.ex. för att visa upp sökresultaten på egen hemsida, men API:s är kul! Bra att de är med från början. Kanske skickar jag även in en ”feature request” på att få data i ”searialized PHP” (som bl.a. Yahoo använder) för att enklare kunna processa data på serversidan innan den visas upp. Med de avancerade sökfunktionerna för att begränsa sökning till blogginlägg på utvalda bloggar som länkar till specifika sajter så kan man säkert få ihop mycket skojjigt.

Lycka till ute i världen, Twingly!

Anton på Twingly skriver i sitt mail: Vill du ha fler invites, eller vet någon som vill få en, hör av dig! / anton@twingly.com. Så, vill du prova själv så skicka honom ett mail!

 1. Jack H skriver:

  Betyder det här att folk kommer kunna sabotera varandras rankingar genom att spamanmäla sina konkurrenter eller bloggare man inte gillar?

  Tack för bra review!

 2. Clas skriver:

  Jack: Det finns en ”spam-anmäl-knapp”, men jag tror inte den påverkar resultatet direkt, utan är någon form av rapportering för eventuell senare manuell moderering.

 3. Anton skriver:

  Jack H: nej det kommer det inte innebära. Självfallet har vi metoder mot sånt och mer är pågång. Våra sådana verktyg som syns i sökresultatet är också i extremt mycket beta, vi testar nya varianter hela tiden och kommer säkerligen utveckla nya metoder efterhand. Hittills har det fungerat mycket bra, kan jag också tillägga.

  Kom förövrigt att tänka på vad som är spam och inte angående det här inlägget, Clas. Visst är ”affiliatespam” ett stort problem här i Sverige, men internationellt är de en mycket liten del av det stora antalet splogs. Dessutom är det svårt att klassificera sådant som spam, eftersom de nästan alltid faktiskt är gjorda manuellt. Vi får se hur vi kommer göra i framtiden… förhoppningen är väl att användarna själva ska kunna välja om sådant är spam eller inte i någon slags community-känsla (mer än idag, vill säga).

  Jättebra respons i övrigt. Nu jobbar vi på som tusan, vill jag lova :)

 1. [...] De flesta vet vad Twingly är så jag tänker inte skriva någon längre presentation utan mer än att jag fått en beta-invite och i enlighet med Frisim-Clas så tänkte jag skriva mina tankar och funderingar runt denna trevliga bloggsökmotor. [...]

 2. [...] Även på Frisim kan man läsa hyllningar om tjänsten. [...]

 3. [...] Twingly släppte i veckan sin betaversion av den nya bloggsökmotorn. Den recenseras bland annat här och här. [...]

 4. [...] Eftersom Clas redan har skrivit en alldeles utmärkt recension av twinglys nya bloggsökmotor så tänker jag inte försöka mig på att återupprepa hans prestation här. Istället fokuserar jag lite på vad man faktiskt kan använda tjänsten till. [...]