Amazon EC2 och Google App Engine

Jag kör virtuella servrar hos Amazon EC2 sedan något år tillbaka, dels som ”failover”, dels som utvecklingsserver. Till exempel ligger Nettopp.se på en sådan just nu. Amazon har tidigare lanserat möjlighen till fast IP-nummer, och idag så annonserar de en privat beta, som jag naturligtvis skrivit upp mig för att få prova, av deras nya ”persistant storage”, vilket jag tolkar som en version av Amazon S3 som kan ”monteras” direkt i operativet.

Amazon EC2 är en helt vanligt (virtuell) server. Du konfigurerar och installerar precis som på vilken server som helst. Det tar en massa tid, men du får det som du vill ha det om du bara har tillräckligt med tålamod. Den mest uppenbara fördel gentemot en ”vanlig” server är att du kan stänga av den :-) Innan du stänger av den så kan du lagra en ”image” av servern. Denna image laddar du tillbaka när du vill fortsätta köra servern och fortästta att betala. Jag har en serverimage med en Fedora, Apache, Tomcat, en massa open source-paket och all Frisim-kod installerad. Det innebär att jag i teorin skulle kunna börja ”sälja” Frisim:mar till alla(?) som vill ha, genom att distribuera EC2-images.

Google lanserade Google App Engine (GAE) för ett par dagar sedan, även den i begränsad betaversion. Jag skrev naturligtvis upp mig för att få prova. GAE är gratis. GAE är inte en Amazon EC2, inte på långa vägar. När jag provar GAE så får jag samma känsla som jag fick när jag provade AMOS på min Amiga för ungefär 100 år sedan: cool och enkelt, men bara så länge jag vill göra sådana saker som utvecklaren hade i åtanke när du utvecklade verktyget. I GAE använder du Python som språk. Applikationer för GAE utvecklar du med fördel lokalt genom att ladda ned och installera Python 2.5, och GAE SDK. När det är gjort så har du en färdig testmiljö. SDK:n innehållen en webbserver och en Python-runner och den ”sandlåda” som GAE körs i.


google app engine 2

Du har tillgång till ett antal bibliotek, som Google tillhandahåller, bland annat templatesystemet Django för att separera kod från design. Script som körs i GAE körs i en ”sandlåda” och du kan t.ex. inte skriva till filer hur som helst. Å andra sidan så finns en ”datastore”, en databas, direkt tillgänglig. Databasen hanteras med en SQL-liknande språk som de kallar GQL. GAE har dessutom kopplingar till ”Google Accounts” som innebär att du kan låta dina besökare identifiera sig genom sina Gmail-logins. Det finns också tillgång till paket för att läsa data från en annan server kallar URL fetch, och ett Mail API. Men inte så mycket mer… Vill du programmera ditt eget Jaiku så känns GAE perfekt, vill du göra några mer avancerat så …. njae, det kommer att bli trixigt. Till saken hör naturligtvis att jag bara prova GAE några timmar. Projektet jag skapat följer Googles ”getting started” exempel. Mitt testprojekt finns uppladdat på Klottra2.appspot.com. Klottra på , Google låter mig använda 10GB trafik per dag, gratis.

google app engine 1

Comments are closed.