Nettopp.se blir Frisim.com/kategori

I slutet på mars så blev mitt ”utkast” till lista med kategoriserade nyhter och bloggar redo för uppstart. Den kategoriserade listan fick det norskklingande(?) namnet Nettopp och jag snodde designen rakt av från ”internetkändisen” Guy Kawasakis listsajt Alltop.com.

Nettopp.se såg vid uppstarten ut såhär:


gamla nyhetskatalogen

Alltop.com, som lanserade i början av mars, verkar ha nått viss framgång. Framgången för min ”kopia” är, inte helt oväntat, betydligt blygsammare. Utseeendet med ”remsan” över texten verkar inte rikitgt tilltala någon större massa.

Istället för att bara kasta bort hela idéen så har jag nu tagit konceptet och flyttat över det till Frisim/kategori. Domännamnet lägger jag på hyllan. Samma listor med kategoriserade nyheter och bloggar har nu fått ett ”Frisim-utseende” och ser nu ut såhär:


new nyhetskatalogen

Anledningen till att jag byggde mig en Alltop-kopia från början var inte i första hand för att jag tyckte det verkade vara så roligt att samla ihop en massa källor och försöka kategorisera dem, utan tanken var att kunna utnyttja en kategorisering i ett framtida förbättrat sök på Frisim.com.

Tittar man på vad som skrivits om Alltop på Twitter så kommer Alltop säkert att göras sökbar inom kort. En annan indikation på att kategoriserat sök bör ”funka” är det svar jag fick från Guy när jag berättade om min svenska Alltop-version:

Hi Guy,

I have studied your new site Alltop.com. I got so impressed that I made my own, Swedish-only, version. You can see it at nettopp.se. The design of my version is really similar to yours, but I hope that this is okey with you?

Currently, my version does not include nearly as many blogs and news sites as Alltop, but I am working on that. For American news categories (those who interest me) I have linked diretly to your Alltop.com instead of constructing similar pages myself. I have some plans for my version of the site. I also run a search engine for Swedish-only blogs and news. My idea is to use the manual categorisation I make for nettopp.se to construct small vertical search interfaces – so that it will be possible to search, for example, only sources about ”social media”. What do you think about that?

Good luck with Alltop.

Regards
Clas

Hans svar är kort:

Clas,

Thanks for your message. I’m glad that you like Alltop so much, and I appreciate the links. I think your vertical search engines is a good idea.

All the best to you.
Guy

Exakt hur jag ska utnyttja kategoriseringen vid sökningar återstår fortfaranade att fundera på…

Bloggar som skrivit om Nettopp-tjänsten är: Disruptive.nu om action speaks louder then(sic!) words!, SvDs Per Åström om linkr.se (RSS, KIS och konsten att utföra) och ClaJoh om Nettopp, Alltop fast på svenska.

Du hittar de kategoriserade nyheterna på Frisim.com/kategori. Fortsätt gärna att föreslå bloggar som du tycker borde vara med på listan. Vill du föreslå många bloggar till en ny, egen, kategori så går det också bra :-)

Comments are closed.