Newsmill – kan det bli något?

De flesta stora svenska nyhetssajter som kommer från ”pappersvärlden”. De jag tänker på som inte gör det är möjligen DagensPS, Realtid, IDG, som är många tidningar, och TV-nyhetssajterna från TV4 och SVT och deras undersajter. Jag har uppfattningen att engelska och amerikanska nyhetssajter som inte har eller har haft någon pappersupplaga är betydligt fler och många av dessa är riktigt stora. Flera av dessa sajter kallas visserligen ”flerpersonsbloggar”, men skillnaden mellan dessa och en svensk nyhetssajter känns relativt liten.

PM Nilsson och Leo Lagercrantz startar snart tillsammans med Bonnier med flera sajten Newsmill. Enligt beskrivningar på mediasajterna Resumé och Dagens media så har Newsmill den amerikanska ”nyhetsbloggen” Huffingtonpost som förebild. Det låter som ett bra mål om man vill starta en blogg med nyhetsfokus, kombinerat med nyheter och användarkommentarer, eftesom den är störst; bloggen är den med störst auktoritet (antal inlänkningar?) enligt Technoratis topp 100-lista. En annan inspirationskälla sägs vara Newswine som också innehåller en hel den ”användargenererade” nyheter. (Jag betatestade Newsvine innan den lanserades i mars 2006.)

Förhoppninsvis innebär Newsmill.se att vi får se ”den nya typen” av nyhetssajt (eller debattsajt, som Jounalisten kallar den) anpassad för svenska nyheter. Kanske blir det inte mer än en re-write sajt av DagensPS-snitt men med lite bättre placering av läsarkommentarerna, men lite spännande blir det.

Newsmill.se har en blogg där man kan följa en liten del av utvecklingen.

  1. [...] Enligt Frisims-blogg jobbar PM Nilsson och Leo Lagercrantz tillsammans med Bonnier på en ny nyhetssajt med namnet Newsmill.se. Journalisten.se skriver att sajten kommer vara inspirererad av amerikanska Huffington Post. Sajten är än så länge i stängd beta, men du som är nyfiken kan redan nu ansöka om att bli beta-testare. [...]