Från Woopra till Google Trends

Alla som har en webbsida vill ha koll på sin besöksstatistik, så är det bara. Det spelar ingen roll om sidan har få eller många besökare, av någon anledning så vill man alltid veta. Kanske känns statistiken viktigare om sidan har många besökare, eller om sidan omsätter mycket pengar, men även med få besökare och utan intäker så vill man ”ha koll”. Jag har tidigare provat Statcounter och Google Analytics. Dessa båda funkar rätt bra, Statcounter uppdaterar sin statistik ”i realtid”, medan Google Analytics har ungefär en dags fördröjning.

Lite beroende på vilken typ av sajt det gäller så är olika typer av statistik intressantare än annan. Har du t.ex. en e-butik så är du säkert intresserad av hur ”surfvägen” för en besökare som köper skiljer sig från de som inte köper. Sånt kan man hålla koll på relativt enkelt med Google Analytics. Där kan man också göra så kallade A/B-test som gör att man kan utvärdera vilken av två versioner av en webbsida som ”funkar bäst” (dvs kanske leder till flest köp, eller fler annonsvisningar).

På Frisim använder jag Google Analytics. Senaste veckan har jag också provat Woopra som är en statstiktjänst som bygger på att man i realtid vill hålla koll på vad som händer på sajten. Statistiken tittar du på genom den Java-client som du kör lokalt på din dator. Programmet är snyggt och funkar bra.


woorpa

Från skärmbilden ovan kan man se att webbsidan där Woopra är installerat har 5 akriva besökare (dvs., 5 besök under de senaste c:a 30 sekunderna), varifrån de kommer (alla är från Sverige i mitt fall), och få en massa annan statistik om operativ och webbläsare.

Jämfört med Google Analytics är dock Woopra mesigt. Ok, det är säkert lite cool att hålla koll på sina besökare i realtid, t.ex via den karta där dina besökare plottas upp, men det bygger nog på att du har massvis med besök från hela världen. För en sajt som Frisim, som bara har svenska besökare, så blir kartan rätt ointressant. Jag fick inte Woopra att logga interna ”exitsidor” som görs med ”redirects”, så jag har inte lyckats använda det för att hålla koll på vilka nyhetslänkar det är som besökaren klickar på. För att göra det måste jag även i fortsättningen använda egna script.

Slutsatsen blir att Woopra säkert är lite kul om du har en internationell sajt med mycket besökare, men för en mindre svenska sajt så är det inte så användbart. För oss med små hemsidor, eller för dig som inte har någon hemsida alls, men ändå vill titta på webbsidesstatistik så är Google Trends för ”websites” intressant. Där kan du t.ex. konstatera att Allaannonser.se ser ut att ha fler besökare än Sesam.se.

Comments are closed.