TT och källorna

Jag försöker ha lite koll på vad som skrivs om Google News i svenska tidningar. Jag använder RSS från Nyhetsfilter.com och mail-alarm från Aitellu (värsta nördnamnet på den tjänsten) och Newsmachine, dels för se vilken tjänst som fungerar bäst, dels också för att jag vill hitta inte missa något. Det skrivs inte så mycket, och oftast nämns bara Google News i förbifarten när Googles alla tjänster listas.

Som jag tidigare skrivit så verkar inte TT så glada över svenska Google News. Till min stora förvåning så verkar det dock inte som om alla på TT har förstått vad Google News är för något. Häromdagen kablade TTSpektra ut en artikel som publicerades i rätt många nyhetssajter som köper TT-feeds. Artikeln finns bland annat i min lokaltidning Corren.se. Artikeln innehåller texten (min markering):

Nobelpristagaren och frihetskämpen Nelson Mandela, som fyller 90 år den 18 juli, fanns självklart på hedersplats under konserten, rapporterar Google News.

Känns en aning skumt att TT hänvisar till Google News som en ”rapporterande” källa. Google News aggregerar nyheter från andra sajter, och producerar inga enga rapporter alls. Ja ja, kanske är det bara en miss som kanske uppkommit på grund av sommarjobbare som tagit över nyhetsrapporteringen i Sverige.

Comments are closed.