Reklam och sånt

Jag visar reklam på Frisim. Det är inte så mycket reklam, och den stör förhoppningsvis inte allt för mycket. Jag använder enbart Google Adsense och har aldrig provat något annat. Google Adsense fungerar rätt bra, och jag tycker att jag får in tillräckligt för att vara nöjd – det täcker mina monetära utgifter för att driva sajten ungefär.

Efter att ha fått ett par tre mail från den svenska internetreklam-sajten Tradedoubler med tips om att de erbjuder ”innehållsanpassad” reklam så blev jag så nyfiken att jag var tvungen att registrera mig som ”annonsör”. Tradedoubler har något de kallar för AdMatch vilket verkar vara just detta. Det ser ut att fungera som ”Adsense premium”, dvs, det ser ut att vara möjligt att få reklamen anpassad efter innehållet på webbsidan ”i realtid”, precis som normala Adsense, men också att det går att ange ”innehållsord” manuellt, för att kunna få ”relevanta” annonser även i de fall som innehållet inte håller sig till ett ämne. Det låter för spännande för att jag inte skulle vilja prova. Men, oj vilken besvikelse det blev. Tradedoublers system för att sätta upp ett annonskonto för AdMatch är grymt komplext. Nu är jag fullständig nybörjare på annonseringssystem, men ett otroligt snurrigt system ihop med att hjälptexter och information är skrivna på svenska och engelska, blandat, gör det alldeles för tidskrävande att få igång, tyvärr. Först måste jag ”verifiera” min sajt, det gick bra. Sedan måste jag ansöka till de annonsprogram som jag vill ska ingå. (Fattar inte varför jag ska behöva göra det om jag ska använda AdMatch, men så är det.) Det gick bra att söka, men trots en veckas väntan så är 50% av programmen fortfarande ”under behandling”. Efter det måste jag – här börjar jag bli osäker – addera programmen till min ”annonspool”, tror jag. (Varför jag måste göra det när jag ska använda AdMatch är oklart för mig.) Efter det måste jag koppla annonspoolen till AdMatch, och hur det går till är en gåta. Där gav jag upp. Lite synd, för det verkade lite intressant.

En Jakob N på Tradedoubler försöker verkligen vara trevliga och skriver ”Min tanke var att du registerar dig och att jag därefter kan skapa dessa koder så slipper du pyssla massa själv.” Strålande tänker jag, men tyvärr rinner det ut i sanden ett par mail och några dagar senare då han skriver: ”Jag har precis kommit tillbaka från semester och har lite svårt att hinna med detta.” Jaja, jag också ;-)

Istället provade jag att implementera Google Adsense för mobila webbsidor på Frisims mobila sidor. (Det tog c:a 3 minuter, trots att det innebär det att det är PHP-kod som ska infogas, inte Javascript.) Resultatet, som bara kan ses om man surfar med en mobil ser ut såhär:


mobilreklam

Comments are closed.