DagensPS lanserar PSSpy

Idag lanserade DagensPS en uppdaterad version av sin sajt, men framförallt en nyhetssöktjänst med namnet PSSpy. Jag har tidigare hintat om PSSpy i samband med att jag ”lånade” idén om att färga sökresultaten i olika färger barerat på kategori. PSSpy är främst tänkt att användas att skapa ”nyhetsbevakningar” vilka skickas med epost. Hos DagensMedia kan man läsa att de jobbat ett år med tjänsten och att den ”kostat en hel del”. Jag var hos DagensPS i mitten på februari i år och diskuterade utvecklingen av deras tjänst. Jag kan därför komplettera med att tjänsten är skapat av ett programmerar-team i Ungern, lett av den före detta Agent25 chefen Robert. Robert driver också Updatum som åtminstone på ytan ser ut att vara ett bolag för att kunna utnyttja denna sökplatform för andra sajter. PSSpy bygger, som en hel del andra ”vertikala” söktjänser, på open source indexet Lucene.

Jag har tittat till PSSpy då och då under tiden den varit under utveckling, och jag är lite imponerad över den relativt stora mängd nyhetssajter som de bevakar. När det gäller antalet bloggar som bevakas så misstänker jag att de inte lagt ner så mycket krut på dem ännu. (Not: Det är lätt och snabbt att samla in bloggdata jämfört med att samla in nyhetstexter.) Insamlingsfrekvensen verkar tyvärr vara ganska låg för många källor (kanske en gång per dag, eller så) vilket gör att tidsstämpeln i sökresultatlistorna ibland blir lite missvisande.

Kullin tycker att tjänsten ska ”back to the lab again”, och verkar inte imponeras – kanske speceillt på grund av saknad RSS-möjlihet. Själv tycker jag att favvo-ikonen på adressraden (en jordgubbe!) är cool, men mest är jag imponerad av DagensPS förmåga att sälja in annonser, och tjäna pengar, på sin sajt.

Comments are closed.