Google nyheter, nya som gamla

Google News utmärker sig i dagarna med ”gamla nyheter” i dubbel bemärkelse.

Google har ”utvidgat” sitt Google Books-koncept till dagstidningar och har börjat scanna dagstidningar för att kunna erbjuda sökningar i den via Google News. Som vanligt så startar de i liten skala och med en version som är begränsad till engelskspråkigt material.

Google News har också råkat ut för ett mindre missöde då de lyckades ”omindexera” en nyhet från 2002 och visat upp den som om den publicerades igår. Google skriver om det på sin blog. Artikeln som dök upp som ny handlar om en gammal rekonstruktion av företaget United Airlines. Artikeln hamnade i Google News index, plockades via Google Alert upp och hamnade i ett aktie-nyhetsbrev. United Airlines aktiven gjorde en rejäl dykning, 75% enligt di.se. Google News kan ha ett grymt genomslag ibland.

Frisim har inte riktigt samma genomslag även om vi råkat ut för liknande händelser.

Ursäkta, men i dagens nyhetsbrev från Aktiebladet har ni som nyhet en artikel om Effnet från 3 juni, 2005! Vaddå nyhet. Vill ni säga nåt genom att ta in en sån ”nyhet”? Klickar man inte vidare kan man ju gå på en sån grej! Hälsningar I.J.

Jag inbillar mig inte att det var någon aktie som påverkades ett uns av missen, men jag fick i alla fall tillfälle att fundera ut en lösning för att försöka lösa denna typ av problem. Men kanske beror det på att vi har mer uppmärksamma läsare. :-)

Comments are closed.