Saplo – Go go go (ogle)

Nya Lunda-företaget Saplo ser intressant ut. Företaget var ett av flera svenska företag som var med på SeedCamp i London, i början av september. Saplo var ett av de företag (den enda svenska?) som gick vidare till steg 2 i ”tävlingen”.

Problemet som Saplo förväntas lösa är lite oklart, men det handlar om automatisk textanalys. Det verkar som om investerare gärna ser internetreklam som ett lönsamt användningsområde (dvs att men kan skapa en konkurrent till Google Adsense). Saplo sägs stå för ”semantiska applikationer” så kanske har man även tänkt sig fler, mindre lukrativa(?), tillämpningar. Tanken är att utveckla dagens ”ordbaserade” analyser av texter till att omfatta ”förståelse”, för att t.ex. kunna avgöra om ett företagsnamn omnämns i ett positivt eller negativt sammanhang. Andra svenska företag som pysslar med liknande tekniker är AItellU, Apptus och några till lite mer anonyma. Saplo verkar baserat på erfarenheter från Sverker Silkströms forskning och ett exjobb av Industriell ekonomi-studenten Mattias Tyrberg. Saplo sägs bygga på ”artificell intelligens”, vilket i sammanhanget brukar betyda neurala nätverk i en eller annan form.

Frisim har inte riktigt samma approach som t.ex. Saplo. Jag kör ”programmera fört, beskriv sen”-approachen, men jag önskar verkligen att Saplo lyckas lansera något som vi alla får prova. Lycka till, Saplo!

Uppdatering: Enligt Allabolag.se så är verksamhetsbeskrivningen för Saplo AB:

Bolagets verksamhet ska vara att idka försäljning av internet produkter och tjänster företrädelsevis skapande av hemsidor och portaler som kommer att drivas i egen regi, försäljning av produkter, försäljning av tjänster inom språkanalys, omvärldsbevakning, skapande av nyhetsportal, drift av sökmotor. aktiebolaget har även verksamhet inom it produkter företrädelsevis mot språk och artificiell intelligens samt konsultverksamhet företrädelsevis utbildningar och utveckling av språkanalys.

Comments are closed.