Frisim på en pinne

Jag experimenterar kontinuerligt med experiment-setups av Frisim. Den publika versionen kör på en dedikerad server, den experimenterar jag inte gärna med. Därför har jag ett par VPS-servrar att experimentera på. Tyvärr börjar de bli lite gamla nu, en kör Red Hat 9 som kom 2003, och en annan kör Red Hat Fedora 4. Hem-burken som kör Linux (Centos 5) är lite slö, så den är inte så kul att programmera på. Därför tänkte jag prova att installera ett Linux på ett USB-minne, som jag då skulle kunna köra på min ”normala dator”.

Det finns många beskrivningar att hitta på Internet på hur man kan gå tillväga för att skapa sig ett bootbart Linux på en USB-pinne. De flesta resulterar i ett ”non-persistent” operativ, vilket innebär att man inte man spara något på den partition som Linux:et är installerat på. Det gör att det inte går så bra att anpassa och installera nya delar i operativet. Sådant måste då läggas på en hårddisk. Den enda lättillgängliga ”how-to” som jag hittat som ger en ”persistent” Linux var den som bygger på en Ubunto 8.04.1 Live CD.

Jag provinstallerade enligt how-to:n och det hela fungerade riktigt bra. Mitt USB-minne är uppenbarligen inte ”supersnabb”, men Linux:et är helt okej, med ett fint KDE-fönstersystem och allt. Inga problem med varken skärmupplösning, ljud, mus, digitalkamera eller annat.

Motgångarna kom först när jag ville installera Java6 på systemet. Det verkade vara som upplagt för problem. Ett par ominstallationer senare så har jag nu hittat flera med samma problem, där det finns ett förslag på lösning. Och lösningen verkar fungera…

Så snart kanske den är klar… en körklar sökmotor på ett 100 kronors USB-minne från Clas Ohlson.

Comments are closed.