SPAM är svårt

Det första riktigt superlyckade blog-SPAM-försöket har observerats på Frisim.com. Det hela visade sig genom att följande ”nyhet” finns med bland de mest länkade nyheterna på Frisims framsida:


spam

Att den ”nyheten” hamnade där pekar på vissa brister i hur nyhetslistan under ”Aktuellt” på Frisim.com skapas. Under ”Aktiellt”-fliken ska länkar till nyhetsartiklar, på nyhetssajter, med många länkar från bloggar visas. Dock lyckas sajten (den med titel SVT1 – tv-tablå, alltså) göra precis allt rätt: 1) den länkar från ”bloggen” till en sajt med samma ägare, och även om sajten inte är en nyhetssajt utan en tv-sajt så lyckas de ”lura” min spindel att tro att det är en nyhetsartikel. Antagligen genom att ha ungefär samma struktur som en nyhetsartikelsida; 2) sidan som de länkar till har en känd nyhetssajt som del av sin URL. I detta fallet svt.se, vilket gör att min rangorningsmetod inte fattar att det inte alls är en länk till SVT, utan en länk till något helt annat.

Bristen i mitt rangordningssystem är först och främst att jag räknar länkar från blogginlägg, oberoende av om de kommer från en och samma blogg. Det beroende på att det kan vara lite lurigt, ibland, att se om det är olika bloggar inom samma nätverk, eller faktisk exakt samma blogg.

Dock finns det flera ”bloggar” med samma avsändare/struktur, så det blir uppenblirligen svårt att eliminera risken för fel helt. Jag kan trösta mig med att ”bloggen” det gäller (och några av de andra i samma nätverk) även finns i Twinglys ”SPAM-fria” sök. (Jag har naturligtvis snällt rapporterat det till Twingly :-))

Disclaimer: SPAM-stämpeln sätts av mottagaren. Det som är ”information” för vissa kan upplevas som SPAM för andra. Det är heller inte helt tydligt vad en blogg är. Kanske kan en blogg-liknande sajt som genereras genom att ”automatiskt” skrapa text från TV-tablåsidor faktiskt kallas för blogg av någon. Jag bedömmer en sådan som SPAM.

Jag avslutar med lite Recyklad-Bingolotto hos Spotify.

Comments are closed.