SPAM och dålig programdesign

SPAM kommer i många former. Vissa script och sidor attraherar SPAM mer än andra. Jag använder på somliga Frisim-sidor ett script för att räkna hur många klick nyhetsrubrikerna får. Scriptet är en så kallad ”redirect”, en sida som tar en länk som ett argument och skickar besäkare vidare till den länken. Klickräkningen görs med hjälp av länkar av typen http://www.frisim.com/skickavidare.php?q=http.//www.dn.se. När jag programmerade detta script så valde jag att ha länken som besökaren leds till i klartext. Det var ett misstag. Denna typ av script attraherat den allra sämsta sortens spammare, har jag fått erfara. Scriptet möjliggör att ”dåliga” sajter kan dölja sig bakom min ”mera trovärdiga” domän. Såhär kan det, tyvärr, se ut i Googles sökresultatlistning:


spam på digg.com

Hmm, superkass. Tyvärr har det också gjort att min trafik från Google har minskat något. Oklart är naturligtvis om det bara beror på detta, men om det gör det så har jag förståelse för om Google straffar min domän. Nu har jag i alla fall kodat om funktionen så att länken inte visas i klartext (kodas med base64 och ”trixas till” något). I en övergångsperiod så måste tyvärr båda versionerna fungera – men det är väl sånt man får leva med om man programmerar dåligt från början.

I övrigt börjar det närma sig julafton. Lite såhär:


cheeseburger

Comments are closed.