Länkbete – hur gick det?

Min webbsida för att skapa Twingly-länkar från en blogg kan betraktas som ett typiskt länkbete. Ett länkbete en sida som skapats för att locka nya besökare och länkar till sidan – och även om detta kanske inte enkom var syftet i mitt fall så känns det som den hamnar i den kategorin. Jag tänkte i alla fall summera hur det gick.

Efter tre dagar kan jag konstatera detta:

Jag kan alltså konstatera att de flesta bloggare inte genererar så många besökare till en sån här typ av sajt. Förvånansvärt många besökare kommer från Jaiku och Twitter, mikrobloggar som jag (naturligtvis) har konton på, men inte är superaktiv på.

Jag kan också konstatera att länkbeten verkar svårt. Jag tror inte att jag skulle kunna komma på särskilt många idéer av liknande slag, dvs sidor som är lite ironiska eller roliga, och som jag kan skapa på mindre än, säg, 4 timmar. Twingly-länk-sök-funktionen var en idé som passade min befintliga sökmotor-funktion väldigt bra, vilket gjorde att åtminstone jag tyckte att det blev ”mycket resultat” på kort tid. Orginalidén kom dessutom från en norsk sajt så den har jag inte ägnat någon tid alls. Statistiken kan t.ex. jämföras med den för min Spotify-playlist-sida, vilket är en sida som också tagit c:a 4 timmar att utveckla, som hade 100 unika besökare under sina första tre dagar.

Reaktionerna från de som sett sidan har också varit lite olika, allt från ”oj, det måsta jag prova” (en reaktion som jag tolkar som att sajten faktiskt skulle kunna fylla ett behov för vissa), men också reaktioner som ”det funkar ju inte” (en kommentar som belyser att boolean-sökningar inte är perfekta om man vill hitta t.ex. nyheter inom ett specifikt tema, snabbt). Den erfarenhet jag fått är att eventuella nya ”länkbeten” inte ska innehålla något som kan kopplas eller tolkas som ”hora”. Ett namn som t.ex. Twingly-kung hade varit bättre men antagligen inte lika ”påträngande”.

Varför gör jag länkbeten? Ja, varför programmerade jag så kallade ”demos” på C64 och Amiga för en massa år sedan? Det är inte för att jag måste ha mer trafik, och det är inte för att kunna visa mer reklam. Antagligen för att det är för det är kul att programmera, men att det kräver för mycklet ”uppmärksamhet” och koncentration från min sida att programmera saker som inte är klara under en programmeringssession. Ur ett rent besökarperspektiv är länkbetet en flopp. Dock hade det varit enklare och ”billigare” att köpa 700 besökare via Adwords, men det ger nog få inlänkningar. Men visst, sätt upp en webbsida och försök få 700 besökare till den utan att posta i många forum och utan att länka från dina egna sajter – det är nog rätt tidskrävande det också. Detta länkbete var alltså typisk nöjesprogrammering: lite kod och snabbt resultat, men ingen nytta.

PS Det är inte meningen att du ska känna dig ”lurad” om du länkar till ett ”länkbete”. Tanken är att det är en så pass bra eller kul grej så att det verkligen är värt att besöka den. Det handlar inte om att försöka lura till sig besökare. DS

Comments are closed.