Sesam – stängd?

I veckan fick jag reda på att Schibsted stänger igen norska Sesam.no. Det norska nyhetssöket, och en del annat från sajten, sägs flytta över till en annan Schibsted-sajt, Finn.no. I Sverige, där Aftonbladet (del av Schibsted-koncernen) är ägare av Sesam.se så verkar det mer oklart vad som händer. I Computer Sweden skrivs det att Sesam.se läggs ned, men att det är oklart vad som händer med det sajtspecifika nyhetssöket som t.ex Aftonbladet, SvD och Resume använder.

Hos Dagens Media säger de att

- Vi har haft svårt att få lönsamhet. Den här sajten bygger också på att vi har en gemensam utveckling med Norge och när de nu lagt ned blir det svårt att bära den själva.

Redan nu kan jag kostatera att en sökning på ordet [och] hos Sesam.se inte returnerar någon ny nyhetsartikel sedan 09:40 igår, den 4 maj (mer än 34 timmar sedan). Men kanske är det bara tillf’älligt – sajten är ju fortfarande uppe. De sajtspecifika versionerna verkar fortfarande fungera bra.

Detta är synd. Vi är visserligen fler i samma bransch, hehe, men Sesam.no har, med sina 100 anställda, varit de som drivit nyhetssök framåt bäst. Sesam var tidiga med ”facets”, möjlighet att begränsa sökningar med bara ett klick för källor och tider; de var tidiga med ”entity extraction”, att identifera namn och platser i nyheter, och de var tidiga med ”federated search”, sökresultat där sökningar från andra sajter, t.ex. Wikipedia, visas och länkas. Sesam.se, som ”ärvt” mycket av sin teknik från Sesam.no, hade ypperliga möjligheter att lägga energi på denna typ av finesser i och med att de inte behövt kämpa med ett av de största problem som andra nyhetssökmotorer har, att spindla nyhetskällor. Sesam.se tar in nyhetsartiklarna från Retriever, som i sin tur får artiklarna levererade direkt från nyhetssajterna. Sesam.no verkar ha kostat mycket pengar – det säger sig självt när det handlar om över 100 anställda under de fem år som de hållit på. Resultatet för de andra typerna av sökning, webb, bild och video har varit svagt, gissar jag. Samtidigt är det svårt att göra pengar på en publik nyhetssökmotor – det hade Sesam.se konstaterat redan februari 2007, när jag pratade med dem.

Kvar bland publika nyhetssökmotorer för svenska nyheter är nu, utöver min Frisim också PS Spy, som är Dagens PS nyhetsbevakningstjänst som har utvecklats av en av de gamla Agent.se-startarna; Eniro nyhetssök som drivs av norska Opoint; och Googles Google News som tyvärr inte verkar var så högt prioriterad bland Googles nationella nyhetssöksidor. Av dessa är det bara Frisim och Google News som levererar sökresultat i form av RSS-bevakningar – Eniro/nyhetssök bara genom webbsidan, och PS Spy genom webbsidan och per epost.

Denna utveckling gör mig mer taggad(?) att få den nya versionen av Frisim, med arbetsnamnetnyhetr lite mer färdig, och kanske fokusera på bara nyheter, och skippa att göra bloggar sökbara. Fokusera på en sak, och göra den så bra jag kan. Twingly och Knuff.se erbjuder bra svensk bloggsök, och jag kan knappast göra bättre än dem. Låter det bra, tycker du?

 1. per å skriver:

  Ja, det låter bra tycker jag.

  I efterdyningarna från Sesam-nedläggningen är det just nyhetssöket jag hör mest om. Kanske hade även Sesam fungerat bättre med en tydlig nischning mot det? Då kanske fler hade upptäckt och använt tjänsten och inte uppfattat den som ett sämre alternativ än Google.

 2. Clas skriver:

  Det senaste halvåret eller så har Sesam.se ju faktiskt nyhetssidan som ”förstasida”, även om ”webb” är default-sökning fortfarande. Tidigare var det en Google.se-inspirerade sida där nyhetssöket var väl dolt – i princip bara möjligt att hitta när man gjort en webbsökning.

  Samtidigt tror jag att killarna(?) på Sesam.se såg stor väligt potential i annonsering runt webbsökresultat, och mycket mindre så runt nyhetssökresultat. Så att bara fokusera på nyheter var nog svårt. Så gick i alla fall diskussionen är jag pratade med dem i början av 2007. Nyhetssöket kändes då som en ”extratjänst” där de hade bättre förutsättningar än Google, men som man inte ”kunde” tjäna pengar på.

 1. There are no trackbacks for this post yet.