Alternativ till Sesam.se?

Idag inträffar antagligen årets största händelse i den något begränsade svenska nyhetssökmotorvärlden – den 17:e juni så stänger Sesam.se och tar ner sin nyhetssöktjänst.

Kvar finns naturligtvis ett antal andra alternativ, nästan för många för att nämna dem här, men ingen av samma kvalitet som Sesam. Sesam var i en unik position i och med att de kunnat spendera flera hundra miljoner på sitt sökmotorprojekt. Det har gjort att de kunnat använda marknadsledande teknik för indexering och sökning, och kunnat köpa in nyhetsartiklar på rensat format.

När Sesam lägger ner så skapas en lucka i den inte speciellt lukrativa publika nyhetssökmarknaden. Många på Twitter verkar saknas bra alternativ – inte så konstigt i och med att Sesam uppenbarligen var en rejäl förlustaffär. Inte ens Frisim verkar leva upp till allas kvalitetskrav.

Det hade varit ”supertajmat” att idag, den 17:e juni, lansera en ny version av vår nyhetssökmotor. Och tro det eller ej men, jag kan i alla fall ge dig en liten ”preview” av vår kommande version – den finns på Nyhetr.se.

Skillnaden mellan Nyhetr.se som den fungerar idag och ”gamla” Frisim är inte jättestor. Nytt är att Nyhetr använder ”stemming” (men inte stoppord), och att det finns en funktion för att hitta relaterade nyheter. Nyhetr.se indexerar heller inte bloggar, men använder bloggdata på samma sätt som Frisim gör. Nyhetr görs på en Amazon EC2 VPS, och inget cache:as, vilket gör denna ”preview” mycket långsam.

Tanken är att Nyhetr.se kommer att utvecklas till sveriges största och bästa publika nyhetssökmotor. Vår affärsmodell (som redan nu tillämpas på Frisim.com) är att erbjuda premiumtjänster till ett fåtal användare. Betalande kunder gör att vi kan hålla en hög tillgänglighet och att vi sporras till att hålla hög kvalitet och hyggligt hög utvecklingstakt. Vi har drivit nyhetssöksajten Frisim.com under snart 10 år, så vi vet vad det innebär att köra nyhetssök.

Gå nu till Nyhetr.se och testa, och skicka mig ett mail på clas@nic-sys.se med förslag på hur det blir bättre.

Comments are closed.