Eniro uppdaterar nyhetssök

Eniro har idag släppt en uppdaterad version av sitt nyhetssök. I och med uppdateringen byter de från norska Opoint som leverantör av söket till svenska Aitellu. Den absolut största förändringen är att nu finns RSS för sökresultaten. En mycket kort test visar att frassökning inte verkar fungera riktigt som jag tänkt mig. En sökning på ["Google olagligen"] ger inga resultat alls, men en sökning på samma sak men utan citat-tecken ges en träff där det är uppenbart att det finns en artikel i indexet som borde matchat. Kanske tillåter de inte frassökning? Det saknas för övrigt söktips. RSS-feeden verkar också innehålla ”underliga” länkar. En sökning på [google] ger denna länk till nyheten med titel ”Kina blockerar Google”, men det var ju inte länk till sökresultatet jag förväntade mig, utan en länk direkt till källan, men det är säkert lätt tillfixat. Startsidan ser bra ut och de ”relaterade nyheterna” som visar under de aktuella nyheter som finns på förstasidan ser helt okej ut.

I anslutning till nyhetssöket finns också ett separat bloggsök. Även bloggsöket levereras av Aitellu.

Jag ska analysera Eniros nyhetssök lite mer i detalj lite senare, och jämföra med t.ex. PSSpy. Men det blir för internt bruk så att jag inte dödar några fler kattungar.

Mer läsbart om Eniro nyhetssök här.

 1. David Fendrich skriver:

  Japp, det vore bra med söktips. Jag tror det kommer.

  Man kan söka på fraser med citationstecken. Jag vet inte om du sprang in i en bugg eller om det var något annat. Det har varit några barnsjukdomar under premiärdagen, men det blir snabbt bättre.

  Man kan söka trunkerat med *. Även innanför citationstecken om man känner det behovet.

  De bokstäver som skrivs in med stor bokstav är versalkänsliga. Små bokstäver träffar både stora och små bokstäver i nyheter och bloggar.

  I bakgrunden stöder vi fulla booleska sökningar, men jag tror inte du kommer åt det via Eniros sökinterface. Man kan dock använda minustecken som vanligt för att ta bort ord.

 2. Clas skriver:

  Hej David. Ja, nu verkar en sökning på det som jag testade i mitt blogginlägg fungera. Jag får dock inga resultat på sökningar på t.ex. [google news] eller frasen ["google news"], men jag får träffar på [Google News] och ["Google News"]. Men jag gissar att det är sådant som ni lätt fixar till.

  Är det inte bättre att ni gör reklam direkt i RSS-feeden än att länka till era ”teaser-sidor” (mellansida som bara är till för att visa reklam)? Minns jag inte fel så fick Allaannonser.se betala ett vite till blocket.se på 200kkr för just sådana ”mellan-sidor”. Men er variant känns ändå lite bättre än att lägga nyhetsidan i en frame.

 1. There are no trackbacks for this post yet.