Robots.txt 2.0 aka ACAP

Via Twitter/oholah så ser jag att Stampen, som driver ett stort antal lokala nyhetssajter, skickat ut ett pressmeddelanden om att de stödjer ACAP och att det därför troligen kommer att ”uppdatera” sina Robots.txt-filer till ACAP. Dagens media har också en artikel om detta.

ACAP är i princip lika generellt som Robots.txt, men det eftersom det skapats av World Association of Newspapers (WAN) så riktar det sig i första hand till nyhetssajter. Protokollet för ACAP är relativt likt Robots.txt-protokollet, så det är inte så kontroversiellt i sig. Skillnaden är att du som nyhetssajtägare kan specificera vilka delar av webbplatsen som du vill öppna för vilken sökmotor lite mer i detalj. Här finns ett exempel.

Detaljer för hur ACAP kan implementeras hittas här, och det finns t.ex. ett script för att översätta en Robots.txt till en ACAP-fil (som åtminstone i version 1.0 heter robots.txt).

Det blir spännande att se hur Stampen tänker sig att utnyttja protokollets möjligheter. Men så länge Google väljer att inte stödja ACAP, med hänvisning till att Robots.txt räcker väl, så blir nog effekten inte så stor. De flesta av Stampens nyhetsssajter saknar idag en Robots.txt-fil.

Hur svenska sökmotorer bevakar detta hittar du här.