Nyhetr Suggest, nyhetssök med ”autocomplete”

För ungefär ett år sedan så lanserade Google en version som ger förslag på sökord, ”Google Suggest”. Förslagen kommer upp samtidigt som du gör din sökning i den vanliga Google-sökrutan. I Googles version så får du också en uppskattning på hur många sökresultat du kommer att få se om du genomför sökningen.

Denna typ av ”suggests” eller ”autocomplete” är en av mycket få innovationer som gjorts på den så traditionella sökrutan bland världens alla sökmotorer och sökfunktioner. Oftast är det förslag på sökningar som sökmotorn vet är vanliga, eller som ger sökträffar; när det handlar om att visa upp data användaren skrivit tidigare brukar det kallas ”autofill” istället, något som alla webbläsare erbjuder sina användare för bl.a. användarnamn och lösenord.

Nyhetr har nu fått en ”autocomplete”-funktion. Den är något enklare än Googles i och med att den bara föreslår enstaka ord och inte visar förväntat antal sökresultat. Så här ser det ut om du skriver in ”tw” i sökrutan:
Nyhetr föreslår bl.a. sökorden ”twitter”, ”twittergrundaren”, ”twitter” och ”twittra”, helt enkelt för att det är ord som förekommit i nyhetsartiklar de senaste dagarna.

Nyhetrs version av autocomplete är implementerad genom att använda jQuerys Autocomplete-plugin – otroligt enkelt. Det enda som behövde skapas är, givet ett eller flera tecken från sökrutan, en lista med ord som startar med dessa tecken. Detta måste dock gå väldigt fort. I min version så används Nyhetrs artikelindex för att hitta ord (”terms”) i indexet som matchar. Som det är implementerat just nu så används ord direkt från nyhetsartiklarna, men det skulle också fungera att använda listor med namn och platser, eller andra ”entities”, som finns lagrade separerat i sökindexet.

Comments are closed.