Visa tweets som länkar nyhetsartiklar?

Nyhetr.se samlar in inlägg från ett fåtal bloggar för att hitta nyheter som bloggare tycker är intressanta. Det är en välprovad teknik, som tyvärr kräver att man laddar hem en massa blogg-RSS-data.

Twitter är ett snabbare sätt än bloggen för att uttrycka och sprida sin åsikt om saker och ting, så även nyheter. Därför kändes det lite attraktivt att försöka ”scanna av” Twitter för att se vad twittrare länkar till för svenska nyheter. Många av de tweets som postas på Twitter har sina länkar förkortade med en länkförkortare, Bit.ly är den vanligaste. Bit.ly har ett API som gör att du enkelt kan skapa en kort länk av en lång (shorten).

Även Twitter har ett API. API:et kan t.ex. retunera sökningar från Twitters sökmotor. När jag provkörde den så noterade jag att den verkar indexera länkar som vanlig text, vilket gör att det går bra att söka efter en länk (URL).

Tanken var att jag därför skulle kunna ta en länk till en nyhetsartikel, korta den med Bit.ly, och göra en sökning efter den på Twitter-sök för att hitta personer som kommenterat nyheten och sedan visa upp dem i anslutning till nyhetslänken på Nyhetr. Smart va? Det tyckte i alla fall jag vid en första anblick. Men, nej.

Det finns två problem.

1) Inte många Twittrare länkar till svenska nyhetsartiklar, väldigt få faktiskt. Det gör att det blir rätt ointressant. En av de mest länkade nyheterna från bloggar just nu, enligt Knuff är den nyhet hos DN som berättar att det blir en förbifart Stockholm. Länken till den artikeln kan förkortas till http://bit.ly/784Na. Gör jag en sökning på den hos Twitter så ger den bara en träff – min test-tweet, tyvärr. Är det verkligen ingen mer som ville skriva en tweet om den?

2) Twitters sökmotor är inte ”case sensitive”, vilket gör att en sökning kan returnera ”fel” förkortade länkar. Problem är dock inte oöverklomligt, eftersom felaktiga länkar går att sålla bort i efterhand.

Problem 1 är en show-stopper.

Ett alternativ till att söka efter länkar är att använda ”viktiga ord” från t.ex. en nyhetsrubrik; använda dem i sökningar hos Twitter och visa upp dem i anslutning till nyhetslänken på Nyhetr.se. Provar jag en sökning med den titeln för förbifarts-artikel som jag använde nyss, så får jag bara tre träffar, alla tre automatpostade data från nyhetssajter. Att söka med ord i nyhetsartikelrubriker är exakt samma teknik som jag provade för att rangordna nyheter med hjälp av Twitter-data så det är inte lika kul, och heller inte lika tillförlitligt, tyvärr.

  1. David Hall skriver:

    http://bit.ly/FuVzc ger två tweets i alla fall (plus en del till pga. problemet med gemener/versaler du nämner).

  2. Clas skriver:

    Okej, kanske var det bara jag som hade lite otur med länkarna jag provade. Kanske provade jag för ”ospännande” nyheter för twittrare helt enkelt. Jag kanske ska ge tekniken att försök i alla fall, den är ju så enkel att implementera.

  1. There are no trackbacks for this post yet.