Söndagshack: Nyhetr Definiera

Lite inspirerad av Ted Valentins bloggsajt Blogipedia och Googles define-operator så har jag denna söndag satt ihop Nyhetr Definiera.

Nyhetr Definera gör sökningar på ”[ordet] är” och returnerar slutet av den mening som denna fras förekommer i. För en definiera-sökning på Gudrun Schyman visas detta:

Detta är en första version, och jag ser mycket som kan förbättras. I första hand gäller det att öka kvaliteten på texten som indexeras, men det är också lätt att se att mer avancerad genomgång av artikeltexten, t.ex. att avgöra om det är ”enligt [personen] är” som har skrivits. Att addera resultat även för sökningar av typen ”[ordet] var” och andra varianter bör också leda till flera sökresultat. Och till skillnad från Blogipedia så kan användaren inte värdera de beskrivningar som hittats. Det är också stor skillnad på att göra detta för blogginlägg och i nyhetsartiklar, i nyhetsartiklar så förkommer ”tyckande” om namngivna personer inte alls i samma omfattning som i bloggar. Nyhetr har fortfarande ett relativt litet index av nyhetsartiklar så svaren på definiera-sökningar är ofta lite tunna.

Precis som Blogipedia så är kanske inte själva söksajten så användbar som sådan. Mer intressant blir det kanske om man använder den för att länka till beskrivningar eller fördjupningar i löpande text. New Tork Times, och andra tex. DN.se, har denna form av fördjupningssidor där denna typ av beskrivningar/sökningar skulle kunna användas. Konceptet ligger skrämmande nära funktionaliteten hos en scraper site, och gissningsvis har New York Times och DN.se skapat sina fördjupningssidor för att få lite mer trafik från Google på somliga typer av sökningar, samtidigt som fördjupningssidorna är användbara för läsare som vill ha en fördjupning eller tillbakablick.

Comments are closed.