Semi-automatisk nyhetsbevakning

Genom att logga in med ett Twitter-login på Nyhetr.se så kan du leta fram och markera nyheter som ”viktiga”. De dyker då upp på nyhetr.se/viktigt, men, och här kommer det fina: De nyheter du markerar samlar vi ihop, och du kan hämta hem dem i RSS-format, JSON-format, eller visa dem direkt på din hemsida i en nyhetsruta. Genom att söka och markera nyheter på Nyhetr.se så skapar du dig alltså en semi-automatisk nyhetsbevakare. Sa jag att den är gratis? :-)

På Nyhetr.se ser det du såhär:


feed

Där ser du vilka nyheter det är du markerat som viktiga, och du får en länk till en RSS-feed. RSS-feeden innehåller de nyhetslänkar som du markerat.

feed

Du kan också få data i ”widget-format” som du enkelt kan lägga på den egen webbsida. Exempel på hur det kan se ut för min Twitter-användare @nicclas ser du på bilden nedan.


feed

Mer detaljer på hur widgeten fungerar hittar du på vår exempel-sida.

Alltså, för att prova gör såhär:

1) Leta upp ett Twitter-login. Har du inget så kan du skapa ett hos Twitter.

2) Gå till Nyhetr.se och klicka på ”Logga in” eller ”Logga in med Twitter”.

3) Gör några sökningar på ord eller fraser som intresserad dig. Spara gärna sökningarna som bokmärken för att enkelt göra om dem även vid ett senare tillfälle. Klicka på länken ”Markera som viktig” i anslutning nyhetsrubriker som du tycker är intressanta. Alla rubriker du markerar som ”viktiga” kommer att synas i din RSS-feed och nyhetsruta.

4) Gå till exempelsidan för att se hur du kan visa dessa på din hemsida, endera med RSS eller i en nyhetsruta.

Klart!

Detta är en första test av vad man kan göra om man har inloggning på nyhetssöksajten. Utvidgningar som att, baserat på vilka nyheter du markerat som viktiga, föreslå eller lägga till fler nyheter automatiskt ligger naturligtvis nästa till hands, men inget sånt är ännu testat.

Jag har återanvänt mycket av den kod jag skrivit tidigare. Det innebär samtidigt att det är ett litet hopkok av språk och tekniker. Jag använder språken PHP [front-end delen av nyhetr.se], Javascript [nyhetsrutan], Python [mellanlagringen på Google App Engine] och Java [Frisims spindel/sökmotor] och kör det hela på en Amazon EC2 server och mellanlagrar data på Google App Engine.

Har du förslag på hur man kan förbättra denna halv-automatiska nyhetsbevakning? Kommentera eller maila!

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by Clas Rydergren, Clas Rydergren. Clas Rydergren said: Min nyprogrammerade semi-automatiska nyhetsbevakning http://bit.ly/8hhIFX Prova! [...]

  2. [...] 2010 at 11:34 and is filed under Frisim. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.   Hide links from [...]

  3. [...] Shared Frisim utvecklingsblogg » Blog Archive » Semi-automatisk nyhetsbevakning – Utvecklingsblogg …. [...]