Nyhetr.se/iphone – njae

Jag skrev tidigare om mina initialt positiva erfarenheter av att skapa en webb-sida med jQTouch till iPhone. Det visade sig nog att jag var lite tidigt ute med min entusiasmen – den har avtagit något. Safari på iPhone och jQTouch är långt från stabilt. Jag misstänker att jQTouch (ihop med jQuery) pressar iPhone Safari till bristningsgränsen, samtidigt som de nyhetssidor som finns anpassade för mobil är dåligt kodade.

En sådan sak som att det inte fungerar okej att visa en sida från m.hd.se i en iframe är lite tråktigt. Anledningen verkar vara det statistikscript(?) som HD.se lägger i slutet på mobil-sidan. Exempel: Prova själv att gå till nyhetr.se/iphone/hd.html med en iPhone och försök klicka på knappen ”Info”. Precis, inget händer! (Notera att i en webbläsare på en normal dator fungerar det okej, men alltså inte i din iPhone.) Det är som om HDs trackning-script lagt en ”film” över hela skärmen. Om du istället går till nyhetr.se/iphone/hd2.html med en iPhone, vilket är exakt samma kod för iframe:n så fungerar ”Info”-knappen fint. Skillnaden här är att jag ”raderat” HD:s statistik-script från sidan i den andra versionen. Det känns lite skakigt att det ska fungera så. Det verkar vara en del som inte är så välbyggt någonstans…

Jag har i alla fall trixat ihop en Nyhetr.se/iPhone-sajt där jag gör så gott jag kan. Tyvärr är det fler saker som inte fungerar perfekt med jQTouch (beta-2) vilket gör att det kan hända lite oförutsedda grejer ibland. En del beror säkert på min slöa programmering, men jag är övertygad om att en del även beror på jQTouch och Safari (skumma skärmblinkningar etc.) Vill du prova den så ser den bäst ut om du lägger den på hemskärmen på din iPhone, för då kör sidan i fullskärmsläge.

På grund av alla konstigheter med mobilsidor och med jQTouch så tror jag att jag väntar lite med att försöka förbättra detta åtminstone tills dess att en ny version av jQTouch kommer ut. Det känns som om jQTouch/jQuery-kombinationen gör att det blir lite för mycket ”högnivåprogrammering” för mig. När något inte fungerar som man tror, är det också lurigt lite att svårt att debugga snabbt eftersom Webkit på PC:n och i iPhones Safari inte beter sig exakt likadant. Man blir helt enkelt för utlämnad till diverse konstigheter i jQTouch för att det ska vara riktigt kul.

Comments are closed.