Kommenterade Twitter-listor

Personer som följer många på Twitter lyssnar oftast inte på alla. Twitter har en funktion för att skapa listor med personer bland de du följer, och med en sådan kan du välja att till vardags bara titta på tweets från personer i listan. Följer du många på Twitter, och dessutom har en blogg eller webbsida, så kan du bli sugen på att visa upp vilka personer det är du alltid ”lyssnar” till på Twitter. Kanske vill du också komplettera listan med personer med en liten beskrivning om hur du ”känner” personen, eller varför du ”lyssnar”.

Enter Twitter Lists Extended – en tjänst som låter dig addera kommentarer eller beskrivningar till profilerna i dina Twitter-listor. Listorna, tillsammans med kommentarerna kan exporteras i HTML och RSS-format och visas upp på din sajt.

Idén till tjänsten kommer från @Dr_PO, med bloggen ThirdOpinion. @Dr_PO visar en av sina listor på bloggen.

Själv följer jag inte fler twittrare än jag kan hålla koll på utan Twitter-listor, så jag har lite svårt att bedöma hur intressant idén är, men den var i alla fall kul att programmera. Jag har i alla fall provat att skapa mig en lista, kommenterat och exporterar som RSS, vilken jag visar i högerkolumnen på denna blogg. Tjänsten kopplar till Twitter genom att använda Twitters OAuth-möjlighet. Jag använder jQuery för att ladda data utan att ladda om sidor, och använder Edit-in-place för att addera kommentarerna.

Idén till tjänsten är attraktiv på så vis att kopplingen till Twitter gör att det är enkelt att bygga in mer ”community-funktioner”. Funktioner som att titta på andra personers listor, ”pinga” dig via Twitter när någon lägger en kommentar på din profil i sin lista, osv. Naturligtvis förutsätter det, precis som i alla community-sammanhang, att tjänsten har många användare. Tyvärr är det svårt att visa reklam på sidor med OAuth-inloggning, och möjligheten att ta betalt är obefintlig – därför är kanske inte potentialen för sajten som sådan så stor. Men även om jag troligen inte kommer att bygga vidare på tjänsten så tror jag att jag kan ”återanvända” men erfaranheter från jQuery och Edit-in-place i några nuvarande, och många kommande programmeringsövningar.

Du hittar Twitter Lists Extendednyhetr.se/tle. Har du skapat en lista på Twitter så får du gärna prova tjänsten – kommentera gärna om den fungerar som du tänkt dig. Är du intresserad av att köra den på din egen server så är jag inte omöjlig att övertala att skicka dig den PHP-kod som driver tjänsten.

  1. [...] sedan på Twitter. Jag fick svar från @nicclas och på imponerande kort tid har han byggt en prototyp på det som han kallar Twitter Lists Extended. Jag kallar det för mitt [...]

  2. [...] för dig. Ja, den är bara för en smal målgrupp :-) Beskrivningen av tjänsten hittar du i mitt tidigare blogginlägg, eller hos [...]