Mediebevakare

Twingly har satt upp en wiki med Mediebevakare. Då wikin är på svenska så gissar jag att de siktar på att få med beskrivningar av mediebevakare som riktar sig mot svenska kunder. Rimligen är det sådana som erbjuder bevakningar av svenska kanaler. De allra flesta som finns med i listan just nu är sådana som jag känner till sedan tidigare. De flesta har jag till och med provat, i en eller annan form. Det är inte helt glasklart för mig vad en mediebevakare är, då t.ex Greenhill relations (en PR och kommunikationsbyrå, som de(?) kallar sig på sin webbsida) är med, men t.ex inte tjänsten NewsMachine (Gillar NewsMachines ”I media”-sida med pressklipp från 2004.) Men tjusningen med att det är en wiki är ju att vem som helst kan gå in och rätta till bristerna.

Från beskrivning av de mediebevakningstjänster som nu finns listade ser ut som att priset för de tjänster som erbjuder automatiserad bevakning är runt 1000kr per månad, med tillägg för att integrera med tjänster, intranät och hemsidor. De som erbjuder manuella sammanställningar är betydligt dyrare. Flera av tjänsterna bevakar vara Twitter och bloggar. Många skriver att de erbjuder bevakning av 400.000 svenska bloggar. Jag skulle vilja se listan med dessa. Jag kan mycket väl tänka mig att det finns runt 400.000 svenskar som provat att skriva en blogg; men jag är rätt säker på att om du nöjer dig med att räkna sådan som skirivit ett inlägg den senaste månaden så är antalet betydligt lägre, tittar du dessutom på bloggar som innehåller fler än 3 inlägg så sjunker siffran än mer. Twingly skriver att de bevakar 500.000 bloggar från hela världen, och det är säkert mycket enklare än att hitta 400.000 skrivna av svenskar (eller på svenska).

Mediebevakare är ett trevligt inititiativ, och jag hoppas att de växer till en hyggligt komplett lista.

Själv har jag justerat lite i Frisims bloggping-lista så att listan nu visar det namn som anges i RSS-feeden även för de bloggar som pingar in med ping-knapp. Tidigare har bara webbadressen (URL:en) visats för dem, även om de indexerats under sitt ”rätta” namn i sökmotorn. För automatiska pingar (XML-RPC-pingar) har ”rätt” namn visats redan tidigare. Ingen större ändring, men så mycket att jag behövde titta igenom programkoden och drag mig till minnes hur det hela var byggt. :-)

 1. Anton skriver:

  Tack för en bra bloggpost om Mediebevakare.se! Tänkte bara påpeka att vi indexerar runt 500k nya bloggposter, inte bloggar, varje dag från hela världen. Antalet bloggar är självfallet många fler, om jag inte kommer ihåg fel över 30 miljoner.

  Hur många av dessa som är svenska och som är någorlunda aktiva har vi inte kollat nyligen men jag skulle gissa att de ligger på mellan 300-400 000. Bara på blogg.se har det skrivits 130k blogginlägg idag.

  Återigen, tack för feedback och kul att du gillar mediebevakare.se. Du får gärna komplettera!

  Mvh Anton

 2. Clas skriver:

  Jo, att det kommer in 130k blogginlägg på blogg.se låter inte för otroligt. Inte alla av dessa är dock skrivna av människor, och de är gissningsvis inte på 130k olika bloggar (subdomäner). 500k bloggposter per dag från hela världen är säkert inte svårt att få in från Googles feed.

  En sökning på Twingly begränsad till de senaste 24 timmarna på ordet [och] returnerar just nu c:a 38000 bloggposter (dock bara c:a 13000 om jag väljer ”spam-fria”). Min statistik säger att c:a 75% av alla ”normala” bloggposter innehåller ordet [och] någonstans. Det ger att Twingly tar in c:a 50000 bloggposter på svenska varje dag, ungefär.

  För de bloggar som Frisim indexerat idag så har den fått in i genomsnitt 3.3 bloggposter per blogg. Med samma förhållande hos Twingly så indexerar Twingly 15500 bloggar per dag (varav en stor andel är spam).

  Men det är kass att göra analysen på ”dagsdata” och inte över längre tid. Det är lite som att räkna unika besökare per dag – det är lätt att snurra in sig i begreppen. Frisim indexerar c:a 22000 olika svenska bloggar. Dessa är sådana som gjort ett inlägg de senaste 3 månaderna, och bara sådana som pingat in till Frisim.

  Jag lovar att komplettera Mediebevakare.se – jag ska bara programmera klart mig en egen tjänst först! ;-)

 1. There are no trackbacks for this post yet.