Nischade sökmotorer: Blekko

Sökmotorer som är specialiserade för att söka inom ett eller ett fåtal teman, nischade sökmotorer, blev lite populärt att utveckla runt 2006. Exempel är sökmotorer för nyheter, bilder, resor, recept, jobb, script eller program. Inte många av dem har blivit riktigt stora i sig själva, även om några har lyckats ”smyga sig in” bland generella webb-sökmotorer, t.ex. Picsearch. Super-idén bland nischade sökmotorer var Rollyo som lät varje besökare skapa sin egen söknisch genom att specificera vilka domäner som ska sökas igenom. Rollyo är inte perfekt, då det bara går att specificera ett litet antal domäner, och att sökspindeln inte kan anpassar för det specifika innehållet – även om du endast anger sajter som innehåller mat-recept så kommer indexet inte bara att innehålla ingredienser, utan även en del ”kringdata” som stör sökupplevelsen. Inte heller resultatpresentationen kan anpassas, utan är alltid sidtitel och en kort sammanfattning – inga schyssta bilder på maträtter direkt i resultatlistan till exempel.

Jag gillar konceptet att kunna begränsa sina sökningar till sajter jag gillar. Inte som ersättning till mina Google-sökningar, men som komplement, eller som en form av ”bevakningsfunktion” av sajter som jag helst inte vill missa ”intressanta” inlägg/artiklar från. Jag tycker att just sökord är en rimlig ”trigger” för att hitta inlägg eller artiklar som jag är intresserata för mig.

Twingly har provat en approach som inte bygger på sökord, utan som listar inlägg från dina utvalda källor som fått många kommentarer på sajten, eller länkar från många Twitter-tweets. Länkarna listas i omvänd tidsordning. Det är endast sajter med RSS-feeds som kan specificeras. Twingly kallar det för Twingly Channels.

I dagarna kom Blekko i en beta-version. Blekko är en generell webb-sökmotor, precis som standard-Google, även om Blekko har ett avsevärt mindre index – och verkar indexera mestadels engelskspråkigt innehåll. Men Blekko har också en ”Rollyo-funktion” i det att du kan specificera vilka sajter som din sökning ska göras bland i en lista. Varje lista du skapar namnger du, och du gör en sökning som begränsas till sajterna i listan genom att addera /listnamn till din sökning. Blekko kallar det ”slashtags”. Så långt är allt väldigt likt Rollyo. Det som gör att det även har vissa likheter med Twingly channels är att du kan sortera dina resultat i omvänd tidsordning. Skillnaden mot Twingly channels är naturligtvis att urvalet är sökordsbaserat.

Vill jag t.ex. bevaka Googles utveckling runt Apples Ipad kan jag göra en sökning på [google] begränsad till sajter som är specificerade på min /ipad-lista. Sökningen skulle då bli [google /ipad].


Resultatet från en sökning på [google] i en ipad-lista.

Nu har jag inte satt upp någon /ipad-lista, men om jag trots det gör sökningen [google /ipad] så föreslår Blekko att jag använder en /ipad-lista från en annan användare; Blekko föreslår användaren ”lloyd”:s /ipad-lista. Denna användare har redan pekat ut ett antal sajter som skriver om Ipad:en. Vill jag använda den så söker jag med [google /lloyd/ipad].Sajter specificerade i /lloyd/ipad-listan

Blekko är känns lite listigt. Utan att ha med speciellt många svenska sajter i sitt index (bland nyhetssajterna bara Aftonbladet?) så är känns det dock lite tokigt. Om sajten inte är indexerad sedan tidigare av Blekko så kommer inga resultat att visas, även om du tar med sajten i din lista. Kanske börjar Blekko indexera de sajter som blir specificerade i listorna, men i så fall oklart hur snabbt det sker. Hade Blekko haft ett större index och bättre täckning av svenska sajter då hade detta varit riktigt intresssant.

Blekko har också några andra snygga funktioner. Sökresultaten kan också sorteras på relevans, och om du gör det så kan du, genom att klicka på en länk märkt SEO, få en förklaring till hur relevansen är framtagen.

Men som det är nu får vi vänta till det kommer en svensk version eller konkurrent, kanske…

Comments are closed.