Flytta Windows till en SSD-disk

Efter fyra år med min Dell Dimension 9200 så har jag uppdaterat till en ny Dell med Intel Core i5. Jag köpte dessutom en 120GB Solid-State-Disk (SSD) som jag tänkte mig att jag skulle lägga operativsystemet på så att bland annat uppstarter av systemet ska bli lite snabbare.

Dell levererade datorn med Windows 7 (64-bitar) färdiginstallerat på den disk som sitter i. När datorn startas för första gången så färdigställs installationen, och det finns ingen möjlighet att ”styra om” installationen till t.ex. en SSD-disk från början. Hur flytta över operativsystemet till SSD-disken?

Min första tanke var att skapa återställningsdiskarna och från dem kunna återställa den ursprungliga installationen på SSD-disken. Första problemet jag stötte på var att det ”Dell DataSafe Local Backup”-program som skulle finnas installerat och användas för att skapa återställningsskivorna saknades. Det verkar vara ett vanligt problem, och lösningen verkar vara att ladda ner programmet via länken som postats i Dells supportforum. Tyvärr hjälpte inte detta då det inte går att ”återställa” en 1000GB disk på en 120GB SSD, utan återställningsdisken måste vara minst lika stor som originaldisken.

Min andra tanke var då att partitionera om disken i två delar så att allt innehåll finns på 120GB, och sedan skapa en återställningsdisk för bara den partitionen. Tyvärr ville inte det Disk Management-verktyg som följer med Windows 7 ”krympa” disken mer än till halva storleken, så den idén fick förkastas. Antagligen hade det gått att lösa med ett tredjepartsprogram som Acronis men jag var inte sugen på att lägga 400kr på att prova.

Efter dessa två försök så hittade jag istället Easus partition master, ett program som har en ”Copy Wizard”-funktion som sköter allt med bara ett par musklick. Home Edition är dessutom gratis. Resultatet av att köra opertivsystemet på en SSD istället för en 7200RPM ”snurr-disk” är att prestandaindexet gick från 5.9 till 7.7 i den ”prestandaklassificering” som Windows kan visa från kontrollpanelen. Vad det betyder i praktiken vet jag inte, bara det att ha ett ”nytt” Windows gör att allt känns mycket snabbare.

Comments are closed.