Läsbarhet

Redan för ett år sedan skrev jag lite om Readability, som är ett ”script” för att presentera nyhetsartiklar på nätet i ”mer läsbar form”. I praktiken så är det ett Javascript som man klickar igång från sin egen browser (en s.k. ”bookmarklet”) som gör att reklam, menyer och puffar döljs från nyhetsartikeln, och artikeltexten presenteras i ett ”rent” format.

Sedan en tid tillbaka så har Arc90 en betalversion av Readability som är server-baserad, och inte förlitar sig på Javascript som körs lokalt i webbläsaren. Arc90 tänker sig att de för vidare 70% av intäkterna från denna betalversion till nyhetssajterna där funktionen används, fördelat i proportion till antalet användningar. Jag tycker det verkar som ett vågat grepp.

Arc90 har, tillsammans med Instapaper, försökt att skapa en Iphone-app för att erbjuda samma tjänst på Iphone. Appen blev en av de första appar som föll på att de inte följde Apples nya reglera för ”in-app” prenumerationsbetalningar, och Arc90 blev mycket upprörda för att Apple vill ha (just) 30% av prenumerationskostnaden om den ska säljas via Apples app-store. Arc90 har skrivit en bloggpost där de beklagar sig. Från Podcastnätverket 5by5 så finns en podcastepisod DailyEdition #26 med en lång intervju med snubben bakom Readability, om Readability och just dessa ”problem”. Istället för att gå vidare med sin app, så har de i dagarna istället släppt en ”vanlig” webbaserad version för Iphone. Den beskrivs också i bloggen.

Jag tycker Readability är intressant. Det beror dels på att koden för Javascript-versionen finns publicerad, och att den finns konverterad till andra språk, med mer eller mindre kompletta versioner (t.ex. Python och PHP), dels på grund av att det är ett intressant grepp att ”hjälpa” nyhetssajterna att göra sidorna mer läsvänliga (och ta bort reklamen!), och att kunna ta betalt för det, dels på grund av att funktionen hos Readability är väldig lik det som Nyhetr.se använder för att extrahera artikeltexter. Min kod som används för Nyhetr.se är skriven i Java, och föregrep Arc90 med ”ett par år”. På grund av långsam utveckling från min sida så fungerar nog Arc90-versionen bättre än min kod, dock. Jag är lite sugen på att skapa en Java-version av Arc90-koden för att ”uppdatera” mig lite. Jag får se när det kan bli tid till det.

Comments are closed.