Billigare sökmotor på EC2

Sedan den första juli så har Amazon AWS sänkt priset för inkommande datatrafik till noll. Inkommande trafik till servrar är normalt en mycket mindre del än den ”utgående” trafiken. Inkommande trafik består till stor del av anrop till servern med begäran om vilka webbsidor som ska skickas tillbaka. Anropen har mycket mindre storlek än webbsidan, normalt. När man hyr co-location-plats, VPS, eller server så är det sällan någon som bryr sig om inkommande trafik, utan oftast så debiteras man för utgående trafik enbart, säg att du får betala en högra avgift om du har mer än t.ex. 50GB utgående trafik per månad. Det krävs en relativt stor sajt (eller mycket bild eller film på sajten) för att nå den gränsen. Utgående trafik kostar fortfarande $0.12 per GB hos Amazon.

Om man kör en sökmotor på servern, som nyhetr.se så är majoriteten av trafiken ”inkommande” – inhämtningen av webbsidor till servern. Det har gjort att det varit relativt ”dyrt” att köra sökmotor på en Amazon EC2 jämfört med att köra på en egen server. I och med prissänkningen, till gratis inkommande trafik, så blir det mer attraktivt. Nyhetr.se har inte mycket mer än 100GB inkommande trafik per månad, så jag sparar väl inte mycket mer än $10 per månad, men samtigit blir det lite mer lockande att hämta in mer data, oftare, nu när det är gratis.

Comments are closed.