Google Plus, Pluserati, och ”Vem ska jag lyssna på?”

Google har lanserat Google Plus, en social-media sajt. De flesta som skriver om den liknar den vid Facebook, eller kanske Twitter. Den liknar Facebook på så sätt att man ”måste” göra inlägg i sitt riktiga namn, man kan skriva långa inlägg, kommentera andras inlägg och ”gilla” (+1:a) andras inlägg. Men som på Twitter behöver man inte vara ”vänner” för att kunna läsa vad någon annan skriver, det räcker med att följa en person. Även om inte personen följer dig tillbaka så ser du personens publika inlägg i din ”feed”. Men inlägg som inte är publika, och inte är ”riktade” till dig kan du inte läsa.

Tack vare att man inte behöver vara ”vänner” så kan man enkelt följa en större mångd personer. På så sätt får du snabbt ett stort flöde med ”nyheter” att läsa – lite som att skapa sig en egen redaktion av personliga nyhetsinsamlare. Problemet med Google Plus, precis som för Twitter, ligger i själva ”uppstartsfasen”. På Facebook växer ditt nätverk utifrån din kontakter i ”verkligheten”, så behöver det inte vara på Twitter och Google Plus. Istället kan du mer fritt välja personer du vill följa. Vilka har samma intressen som du? Vilka är aktiva och gör många inlägg? Vilka skriver bra? Google Plus försöker hjälpa dig att hitta personer att följa genom att titta bland dina Gmail-kontakter. Men vad göra om de du har där inte använder Google Plus ännu? Då måste du leta upp dem på annat sätt! Det finns t.ex. en lista med personer som skriver om fotografi som du kan titta på, om du är intresserad av ju fotografi. Ett sådant försök finns i Trey Ratcliffs The Google+ Photographer’s List. Det känns som om Google Plus borde ge större hjälp med sånt här, t.ex. genom någon form av grupper; men innan dess så fås det lösas på andra sätt.

Ett annat sätt att göra det på är som hos Alltop Pluserati (se bild nedan) där ett antal utvalda Google Plus:are presenteras med sina senaste inlägg. Genom att titta på den listan så kan man hitta personer som man kanske är intresserad av att följa.Min tanke blev därför att skapa en liknande uppsättning personer, men med fokus på svenskar. Det var inte så lätt. Mestadels för att Google Plus inte verkar ha så många aktiva svenskar ännu. Jag har i alla fall gjort ett litet försök på nyhetr.se/pluserati (se bild nedan).

Här finns ännu inte så många personer listade, men förhoppningsvis hittar jag ett gäng till som jag enkelt kan addera. Har du förslag på personer som borde vara med så kommentera gärna! För varje person så listas upp till 5 publika inlägg i datumordning från den senaste två veckorna.

För att skapa nyhetr.se/pluserati så behövdes en funktion som hämtar publika inlägg från Google Plus. Kod för att göra det fanns att hitta på GitHub under Russel Beatties PlusFeed. Jag har använt den koden för att skapa en egen en ”PlusFeedSwe” som finns på plusfeedswe.frisim.se (se bild nedan). Koden ”skrapar” innehåll från Google Plus och gör om det till en feed. Det görs med ett Python-skript som jag kör på Google App Engine. PlusFeedSwe är publik och kan användas även till annat, t.ex. för att visa dina publika inlägg på en blogg, eller liknande.
Mig hittar du förstås också på Google Plus.

Comments are closed.